AdobeStock 171354270 small

Még két év sem telt el a Magyar Falu Program indulása óta, de a rendelkezésre álló adatok és kistelepülések visszajelzései azt mutatják, hogy az 5000 lélekszám alatti települések komoly fejlődésnek indultak és - a program legfontosabb céljával összhangban -, jellemzően megállt az elvándorlás és a népességfogyás a falvakban.

 A Magyar Falu Programot a szükség hívta életre, ezért 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentett egy olyan összetett tervet, amely kifejezetten a helyi, kistelepülési igényekre és problémákra kínál megoldást.

A teljes Magyar Falu Program két éves költségvetése meghaladja a 350 milliárd forintot, amely tisztán állami támogatás, azaz Magyarország kormányának támogatása a központi költségvetésből. A kedvezményezettek jelen pillanatban a magánszemélyek, az önkormányzatok, az önkormányzati társulások, az egyházközségek, az iskolafenntartó tankerületi központok, a civil szervezetek és a hazai, alacsonyabb rendű úthálózat fejlesztéséért és karbantartásáért felelős állami cégek.

A program három pillére egymást kiegészítve erősíti a falvak vonzerejét. A vidéki otthonteremtést segítő falusi CSOK keretében a vissza nem térítendő támogatást közel 16 ezer, kistelepülésen élő vagy falura költöző család igényelte, több mint 83 milliárd forint értékben.

A falusi útalap keretében a rossz állapotú, akár 30-40 éven keresztül elhanyagolt mellékutak felújítására két év alatt közel 122 milliárd forint forrást biztosított az állam, amely 1300 kilométernyi útfelújítást és burkolatjavítást jelent.

A pályázati rendszerben támogatott, a helyi életminőség javítását célzó, kisléptékű falusi fejlesztések, valamint a civil szervezeteket segítő felhívások keretében a két év során a nyertes pályázatok száma meghaladja a 12 ezret, a kifizetett állami támogatások összege pedig a 130 milliárd forintot. A jogosult települések közel 98 százaléka nyert már támogatást legalább egy, helyben fontos fejlesztés megvalósítására, valamint közel 1600 civil szervezet kapott mentőövet tevékenysége segítéséhez.

A Magyar Falu Program új elemekkel és még nagyobb lendülettel folytatódik. A 2021-es költségvetés az eddigieknél is nagyobb forrást nyújt a kistelepülések számára és a vidéki emberek, a vidéki Magyarország fejlesztésére. 2021-ben bővül a falusi CSOK, nagyobb számban kerülnek felújításra a mellékutak, folytatódnak a pályázatok, és támogatást kapnak a falusi kisboltok is.

Forrás: kormany.hu

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.