környezetvédelem

A LIFE program az EU hozzávetelőgesen 3540 millió eurós keretösszegből működő finanszírozási eszköze a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni fellépés támogatására. A programra bármely, az Európai Unió országaiban bejelentett szervezet pályázhat, a támogatási intenzitás a projekt típúsától függően 55-75% lehet. A jelenleg elérhető alprogramokra 2020. július 14-16-ig, illetve október 6-ig jelent jelentkezni. A Program során idén nagy hangsúlyt kap a kisebb helyi kezdeményezések támogatása. 

A program kiemelt feladata olyan projektötletek támogatása és összefogása, melyek helyi, regionális, országos és/vagy transznacionális szinten járulnak hozzá a környezetpolitikai irányítás fejlesztéséhez, valamint a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos tudatosságnöveléshez és tudásmegosztáshoz. 

Bármely, az EU országaiban működő bejelentett szervezet jelentkezhet, például:
• Önkormányzatok
• Magánszervezetek
• NGOk
Speciális esetben EU-n kívüli projektek megvalósítására is van lehetőség, a konzorciumi vezetőnek azonban ebben az esetben is az EU területén kell székhellyel rendelkeznie.
A projektek egyedül, belföldi partnerségek kialakításával, illetve nemzetközi partnerségek keretében is megvalósíthatóak.

A programon belül lehet pályázni hagyomány és nem hagyományos projektek támogatására. Hagyományos projektek közé tartoznak a bevált gyakorlati projektek, innovációs és demonstrációs projektek, kísérleti projektekt, valamint tájékoztató, tudatosságnöbelő és terjesztési projektek.

A nem hagyományos projektek közé tartoznak:

  • Kapacitásépítő projektek: pénzügyi támogatás a tagállamok kapacitásépítéséhez szükséges tevékenységekhez annak érdekében, hogy lehetővé váljon a LIFE programban történő hatékonyabb részvételük. Ezeken csak a kirendelt tagállami szervek vehetnek részt, és csak az aktuálisan meghatározott, hátrányosabb helyzetű országokban.
  • Integrált projektek: nagy területeken (regionális, multiregionális, nemzeti, nemzetek közötti) hajtanak végre környezetvédelmi és természetvédelmi terveket vagy stratégiákat, melyeket a természettel, vízzel, hulladékkal, levegővel kapcsolatos megfelelő uniós jogszabályok írnak elő. A technikai segítségnyújtási projekttámogatások révén pénzügyi támogatást nyújtható a pályázóknak az integrált projektek előkészítésében való segítség céljából, valamint különösen annak biztosítása céljából, hogy e projektek megfeleljenek a LIFE program ütemezési, technikai és pénzügyi követelményeinek.
  • Előkészítő projektek: a Bizottság által meghatározott projektek az EU környezetvédelmi vagy éghajlat-politikájának és jogalkotásának végrehajtására és fejlesztésére vonatkozó különleges igények támogatására.

A projektek finanszírozása:

  • A kapacitásépítésre irányuló projektek támogatási intenzitása 100% (csak speciális esetben elérhető).
  • A természet és biodiverzitás megőrzését célzó projektek esetén a támogatási intenzitás 60%, kiemelt jelentőségű élőhelytípus vagy faj esetén 75%.
  • Integrált, előkészítő és technikai segítségnyújtási projektek támogatási intenzitása 60%.
  • Minden más LIFE programba tartozó projekt esetén a támogatási intenzitása 55%.

A hagyomány projektekre szánt keretösszeg hozzávetőlegesen 2800 millió euró, míg a nem hagyományos projektek finanszírozására 740 millió euró. A pályázható összegek projekt kiírásonként eltérőek, nem ritka a több mint 5 millió euró értékben megítélt támogatási összeg, integrált projektek esetén 17 millió euró az általános igényelt összeg.

Bővebb információ itt érhető el.

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.