hadisír

Év végéig még pályázhatnak az önkormányzatok és az egyházak a településükön lévő első világháborús hadisírok, emlékművek felújítására, de akár új emlékművek építésére is. Kétféle pályázat benyújtására is van lehetőség. Az egyik pályázatban már meglévő sírok és emlékművek felújítására lehet támogatást igényelni, a másik pályázatnál új emlékmű létesítésére is. Továbbá az utóbbinál nem feltétel az sem, hogy temetőben található emlékmű legyen, bármilyen közterületen lévő alkotás támogatható. A két lehetőségről bővebben alább olvashat!

I.) HIM-HF16 Magyarországon található I. világháborús hadisírok és emlékművek felújítása

Az elnyerhető támogatás összege:

1. felújítandó hadisíronként 100.000.- Ft,
2. kialakítandó hősi temető (emlékpark) esetenként 5.000.000.- Ft, 
3. felújítandó emlékművenként 1.000.000.- Ft.

A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás (működési célú pénzeszköz átadás), előfinanszírozás formájában.

Önrész mértéke: nem szükséges önrészt vállalnia a pályázónak. A támogatás intenzitása: 100%.

Jelen pályázati felhívás keretében megvalósításra kerülő feladatok végrehajtására legfeljebb 1.800.000.000 Ft, azaz egymilliárd-nyolcszázmillió forint költségvetési forrás áll rendelkezésre.

Idén november elejéig a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Centenáriumi Pályázati Igazgatósághoz 315 pályázat érkezett. Ennek keretében több mint 22 ezer hadisír, 115 emlékmű, 7 művészeti alkotás, kripta és mauzóleum újulhat meg.

"A pályázati program célja, hogy ily módon is ébren tartsa az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet, és ezáltal hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló magyar és európai identitás erősítéséhez" - fogalmaztak a közleményben.

A pályázat felhívás itt érhető el

 

 

II.) KKETTKK-CP-02 Az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetétele, renoválása, helyreállítása, új emlékművek felállítása

A pályázat keretében az elhanyagolt, forráshiány miatt nem megfelelően gondozott első világháborús emlékművek állagmegőrző karbantartására és felújítására van lehetőség, továbbá új emlékmű felállítására, mely a pályázó által biztosított helyszínen kerülnek elhelyezésre. A pályázati program célja, hogy ily módon is ébren tartsa az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet, s ezáltal, hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló magyar és európai identitás erősítéséhez.

A pályázat keretében megyei, megyei jogú városi, városi, települési önkormányzatok, civil szervezetek, közalapítványok, egyházak és egyházi jogi személyek pályázhatnak. A pályázat benyújtását - civil szervezet esetén is - az önkormányzati képviselőtestületnek támogatnia kell.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete az alábbi tevékenységeket támogatja:

  • világháborús emlékművek renoválása, a helyi emlékművek helyreállítása;
  • az I. világháborús emlékművekre a II. világháborúban elesett helyi hősök neveinek elhelyezése;
  • új emlékművek állítása, melyeket a pályázó által biztosított helyszínen és a szükséges
    engedélyekkel kerülnek elhelyezésre;
  • az emlékmű környezetének, talapzatának helyreállítása

Az elnyerhető támogatás összegének felső határa meglévő emlékművek esetén 2.500.000 forint, új emlékművek esetén 5.000.000 Ft. A támogatás intenzitása: 100%.

A pályázatok beadása 2017. árpilis 01-től 2018. május 31-ig lehetséges.

A pályázati felhívás itt érhető el!

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.