Pecs

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) mintegy háromezer nyertes projektjének megvalósítása kezdődhet el a közeljövőben - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.

Oláh Gábor a TOP-os projektek Tolna megyei nyitó rendezvényén tartott sajtótájékoztatón hozzátette: az 1300 milliárd forintos keretösszegű operatív program részeként 18 megyében 800 milliárd forintra lehetett pályázni. Az első körben beadott pályázatok nyerteseivel megkötötték a támogatási szerződéseket, a Magyar Államkincstár június végéig valamennyiüknek átutalja a támogatási előleget. 

Megjegyezte: sikerült annak az elvárásnak eleget tenni, hogy a települések ne országos szinten versenyezzenek egymással, hanem a megyéken belül a legjobb projektek juthassanak támogatáshoz, és annak is, hogy ne a leggazdagabb települések legyenek még gazdagabbak a területfejlesztési forrásokból.

Ismertetése szerint az első körben nyertes pályázatok a TOP megyéknek szánt, 800 milliárd forintos keretének több mint a felét használják fel. Kérdésre válaszolva elmondta: a projektek előkészítettsége alapján tartható az a korábbi cél, hogy idén 66 százalékban megvalósuljanak a településeken a beruházások.

Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára arról számolt be, hogy több mint ötezer pályázat érkezett be a kedvezményezett megyékből. "A cél, hogy a nyár végére a fennmaradó pályázati forrásokat is százszázalékosan le tudjuk kötni szerződéssel" - mondta, hozzátéve, hogy 22 megyei jogú városnak elkülönített, mintegy 500 milliárd forintos TOP-keret pályázói túlnyomó többségben támogatói szerződéssel rendelkeznek.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2007-2013-as európai uniós ciklushoz képest több ponton módosult a pályázatok lebonyolítása. A finanszírozást érintő változás a pályázatok százszázalékos támogatása, és az, hogy az önkormányzatok a teljes összeget megkapják előlegként, így nem lesz vontatott a fejlesztések megvalósítása, nem fordul elő, hogy a pályázók nem tudják időben kifizetni a munkát elvégző vállalkozókat - emelte ki.

A támogatás összegét az önkormányzatok államkincstárnál vezetett folyószámlájára utalják, és szigorú monitoring mellett használhatják fel. Nem fordulhat elő, hogy működésre vagy más folyó kiadásokra fordítják - tette hozzá.
Az államtitkár szavai szerint a TOP-beruházásoktól azt várják, hogy a helyi kivitelezők jutnak majd munkához, "a megyei pénzek megyei vállalkozókhoz fognak kerülni".

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.