pecs hungary

Pályázati felkészülést segítő konferenciát szerveznek május 19-20-án Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 címre pályázó magyar városok számára - jelentették be a nemzetközi tanácskozást beharangozó pénteki sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen, amely 2010-ben viselte az EKF-címet.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) kultúráért felelős államtitkára felidézte, januárban jelentették be, hogy várják a magyar jelentkezéseket a 2023-as magyar EKF-címre.

Az államtitkár jelezte, hogy a mintegy tíz hónapos pályáztatási periódus legkésőbb idén decemberben indul, 2018-ban hirdetik ki a győztes városokat. Az EKF címet minden évben általában két országnak és városnak ítélik oda. Magyarország eddig egyszer viselte, Pécs 2010-ben.

Hoppál Péter kiemelte a konferencián való részvételét immár tizenegy magyar város - Budapest, Eger, Debrecen, Szentendre, Szigetvár, Hódmezővásárhely, Szolnok, Veszprém, Tokaj, Miskolc és Győr - képviselői jelezték részvételüket, de várják további városok jelentkezését.
A 2023-as cím elnyerésére eddig Eger Debrecen, Veszprém és Tokaj jelezte hivatalosan pályázási szándékát.

Méhes Márton kulturális menedzser, a tizenöt ország EKF-szakembereinek résvételével megrendezendő tanácskozás szakmai vezetője elmondta, az esemény első napja nemzetközi témájú, a második pedig célzottan a pályázni kívánó magyar városok felkészülését segíti.

A szakmai vezető a konferencia egyik fő céljának nevezte, hogy a magyar városok konkrét tájékoztatást kapjanak a pályázati menetrendről, a tennivalókról és a legfontosabb dokumentumokról.

A pécsi EKF-beruházások keretében elkészült Kodály Központba szervezett eseményen jelezte részvételét mások mellett Rolf Noras, a norvégiai Stavanger 2008-as EKF-programjának vezetője, aki a közelmúltban tizenkét kulturális fővárost elemző könyvet jelentetett meg - részletezte a kulturális menedzser.

Méhes Márton arra is kitért, hogy az európai kulturális élet elismert képviselői ritkán láthatók-hallatóak egyszerre ilyen létszámban.

Páva Zsolt pécsi polgármester a 2010-es pécsi programévre utalva azt mondta, hogy sokat kell dolgozni az EKF sikeréért, ugyanakkor annak előnyei, pozitív hozadékai akár évek múlva érhetnek be egy város számára.

A városvezető szerint ezt jól példázza, hogy a megyeszékely köznevelési és kulturális intézményeinek túlnyomó részét integráló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. mostanra vált képessé arra, hogy kulturális missziót töltsön be a határokon túl is.

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.