szechenyi 2020

Négy felhívás jelent meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, együttesen csaknem 35 milliárd forintos keretösszeggel. A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszak programjai közé tartozó TOP a helyi közvetlen gazdaságfejlesztést támogatja, forrásokat biztosít a települési önkormányzatok és a megyék fejlesztéseihez.

A fenntartható városi közlekedésfejlesztést támogató kiírás célja, hogy olyan közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg a megyei jogú városok területén, amelyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához - emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleménye szerint Rákossy Balázs, a tárca európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A felhívás keretösszege 20,7 milliárd forint.

Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztésére kiírt pályázat keretösszege csaknem 7,5 milliárd forint. A fejlesztések az intézmények szolgáltatásainak és infrastrukturális feltételeinek korszerűsítését, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek mérséklését segítik, különös tekintettel a várandósokra, a nőkre, a gyerekekre, a fiatalkorúakra, a fogyatékkal élőkre és az idősekre.

Csaknem 4,8 millárd forint a keretösszege a szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítésére és fejlesztésére kiírt felhívásnak. A nappali szociális ellátások, illetve a család- és gyermekjóléti szolgálatok, központok fejlesztése esetén a minőségi javítás mellett cél a férőhelyek bővítése is.

A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi komplex programokra megjelent felhívás célja, hogy a hátrányos helyzetű emberek életlehetőségei javuljanak, elérhetővé váljanak a foglalkoztatást, társadalmi integrációt, közösségfejlesztést, oktatást, iskolai felzárkózást, családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást, életvezetési tanácsadást, egyéni fejlesztést és szociális munkát biztosító programok. A keretösszeg 1,9 milliárd forint.

A pályázatokkal kapcsolatban újdonság, hogy a pályázati eljárásrendet meghatározó jogszabály alapján a megyei kirendeltségekkel rendelkező Magyar Államkincstár a közreműködő szervezet a TOP végrehajtásában, ezáltal biztosítva a közvetlen megyei elérést a pályázók részére. A területi programokban a régiók helyett a megyékre helyeződik a hangsúly, a pályázók támogatása megyei szinten, gyorsabban, könnyebben elérhetően valósul meg - mutatott rá a közlemény szerint Rákossy Balázs.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára közleményében hangsúlyozta, hogy a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, és megadta a lehetőséget arra, hogy mintegy 1200 milliárd forint támogatás felhasználásáról maguk a települések döntsenek.

A megyei jogú városok 387 milliárd forint, a megyei önkormányzatok csaknem 800 milliárd forint összegű pályázatot hirdethetnek meg helyi fejlesztési elképzelések megvalósítására.

Az államtitkár szerint a Megyei Jogú Városok Szövetségének szakmai javaslatait érdemes volt összegyűjteni, rendszerezni és a szakminisztériumok figyelmébe ajánlani.

A magyar területi közigazgatás elmúlt években lezajlott reformja a térségi és helyi fejlesztéspolitikát is átalakította. Ebből a szempontból a legfontosabb a területfejlesztési törvényben rögzített változás, hogy a megyék és megyei jogú városok erős tervezési és területfejlesztési feladatköröket kaptak.

A TOP elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, az önkormányzatok gazdaságfejlesztési és azzal összefüggő város- és településfejlesztési akcióit támogatja.

A pályázatokra legkorábban 2016. január 16-tól adhatják be támogatási kérelmüket a megyei jogú városok önkormányzatai, önállóan vagy konzorcium formájában - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.