Június végéig 150, arzénnal szennyezett vizű településen helyez el magyar szabadalmú, saját gyártású víztisztító berendezést a Magyar Honvédség - közölte a honvédelmi miniszter a Békés megyei Medgyesegyháza-Bánkúton. 

Hende Csaba az első ilyen komplex arzénmentesítő berendezés átadásán azt mondta, az európai uniós követelményeknek nem megfelelő vízminőségű településeken június 30-ig állítják fel ezeket a konténereket.  Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon évtizedek óta húzódó probléma a lakosság egészséges ivóvízzel történő ellátása, és egy 2012. szeptemberi kormányhatározat a Honvédelmi Minisztériumot bízta meg az arzénmentes ivóvíz biztosításával. A  kormány központi költségvetésből finanszírozza a víztisztító berendezések gyártását.

A technológia magyar szabadalom, amelyet a Honvédelmi Minisztérium megvásárolt, és a hadiipari fejlesztésekkel foglalkozó cégeinek mérnökei dolgozták ki a gyakorlati alkalmazását. A tisztító konténerek hazai alkatrészekből készülnek, és magyar cég állítja elő őket - ismertette Hende Csaba. Móró Lajos, a víztisztító rendszert kifejlesztő HM EI Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a rendszer költségtakarékos, környezetbarát, és elemeit hasznosítani lehet az ivóvíz minőségét javító egyéb beruházásoknál is.

Ruck Márton, a település polgármestere elmondta: ezzel a konténerrel teljesíteni tudják a víz tisztaságára vonatkozó EU-elvárásokat. Az arzénmentesítő rendszer a helyi vízműből szivattyúzott vizet tisztítja, általa a lakosság 24 órában és korlátlan mennyiségben jut egészséges vízhez.

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.