Cikksorozatunk célja, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Közreműködő Szervezetek tapasztalatai és iránymutatásai alapján a nyertes pályázattal rendelkező kedvezményezetteknek bemutassuk a projektek megvalósítása során felmerülő leggyakoribb problémákat.

  • Szerződéskötést követően érdemes újra olvasni az uniós támogatások felhasználására vonatkozó dokumentumokat (pályázati kiírás, útmutató, támogatási szerződés, általános szerződési feltételek, horizontális vállalásokhoz kapcsolódó útmutatók)
  • Fontos, hogy a kedvezményezettek nyomon kövessék a közbeszerzésre vonatkozó jogszabályok változását, hiszen a projektek végrehajtása során az egyik legtöbb problémát okozó terület a közbeszerzések szabályossága.
  • Lényeges pont, hogy a projekt folyamataihoz kapcsolódó időigény megfelelően kerüljön felmérésre és beépítésre a projekt ütemezésébe, hiszen ellenkező esetben a felmerülő probléma a projekt végrehajtását veszélyeztetheti.
  • A beruházás megvalósulását igazoló dokumentumok rendelkezésre állása - összhangban a támogatási szerződéssel, mely rögzíti a pénzügyi elszámolás rendjét - nélkülözhetetlen a projekt szabályos végrehajtásához.
  • A tapasztalatok azt mutatják, hogy a benyújtott elszámolások nagy része hiánypótlásra szorul. Ez jelentős kapacitásokat köt le és lassítja a kifizetéseket, ezért fontos, hogy az elszámolások hiánytalanul kerüljenek benyújtásra.
  • A kedvezményezettek az adataikban történő változásokat, valamint a projekt műszaki tartalmában bekövetkezett változásokat minden esetben kötelesek bejelenteni és azt megfelelően indokolni. Ezek elmulasztása lassítja a jóváhagyási, kifizetési, projekt zárási folyamatokat.
  • A végrehajtás során kitöltendő elszámolások, előrehaladási jelentések sikeres kitöltéséhez segítséget nyújtanak az ún. Kitöltő programok (UMFT/ÚSZT). Így a kedvezményezettek elektronikus úton nyújthatják be anyagaikat, illetve tájékozódhatnak azok előrehaladásáról.
  • Nem beruházás jellegű projektek esetén gyakran előfordul, hogy a teljesítések dokumentálására nem fordítanak kellő figyelmet. Ez pedig utólag nem pótolható.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.