Kiírták a megyei munkaügyi központok az önkormányzati rövid és hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás támogatására vonatkozó pályázataikat, amelyek összesen 40 milliárd forintból valósulnak meg a 2011. január elsejétől életbe lépő új közfoglalkoztatási rendszer keretében.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján olvasható pályázati felhívásokból kiderül: a rövid időtartamú közfoglalkoztatás támogatására 28 milliárd, a hosszabb időtartamúra pedig 12 milliárd forint áll majd rendelkezésre, a forrásokat a Munkaerőpiaci Alapból biztosítják. A közfoglalkoztatásra 64 milliárd forint áll rendelkezésre 2011-ben. A 2011. január elsején életbe lépő Nemzeti Közfoglalkoztatási Program keretében a rövid és hosszabb időtartamú önkormányzati közfoglalkoztatás mellett országos közmunkaprogram is indul, ezenkívül a vállalkozásokat is bevonják a hátrányos helyzetű munkanélküliek foglalkoztatásába.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára évértékelő interjújában elmondta: a rendelkezésre állási támogatás helyett bevezetésre kerülő 28.500 forintos bérpótló juttatásra jogosult 270.000 személyből körülbelül 200 ezret szeretne bevonni a kormány a közfoglalkoztatás új rendszerébe. Kifejtette: 15-20.000 embert 6-8 órában, 150.000 munkavállalót 4 órás munkában, mintegy 15 ezer embert pedig országos közmunkaprogramok keretében szeretnének foglalkoztatni.

Az ÁFSZ honlapján megjelent kiírás szerint a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási támogatás - amelyre legkésőbb 2011. április 29-ig lehet pályázni - célja, hogy a hátrányos helyzetű, elsősorban bérpótló juttatásra jogosult álláskeresőknek hosszabb időtartamú foglalkoztatási lehetőséget biztosítson a települési önkormányzatok közfeladatainak ellátásában való részvétellel.

A hosszabb időtartamú foglalkoztatás napi legalább 6 órás munkaidőben, legalább 2 hónap, legfeljebb 12 hónap időtartamú foglalkoztatást jelent, a minimálbér, illetve garantált bérminimum és járulékaihoz 70 és 100 százalék közötti támogatás nyújtható, valamint a foglalkoztatással összefüggő közvetlen költségek is igényelhetőek a bér- és járuléktámogatás összegének legfeljebb 20 százalékáig.

Pályázatot a helyi és kisebbségi önkormányzatok mellett többek között a közfeladatot ellátó, önkormányzat által fenntartott intézmények, valamint önkormányzati részesedéssel működő, közfeladatot ellátó nonprofit gazdasági társaságok is benyújthatnak. A támogatás segítségével elsősorban a bérpótló juttatásra jogosultak foglalkoztatásához nyújtható támogatás. A foglalkoztatás csak a kirendeltség munkaközvetítésével jöhet létre - olvasható a kiírásban.     Hozzáfűzik: ha a benyújtott pályázatban megjelölt munkakörre a kirendeltség nem tud olyan megfelelő munkaerőt biztosítani, aki jogosult a bérpótló juttatásra, akkor más, álláskeresőként nyilvántartott személy foglalkoztatása is támogatható.

Az önkormányzati rövid időtartamú közfoglalkoztatásra 2011. szeptember 30-ig pályázhatnak helyi önkormányzatok, illetve azok jogi személyiséggel rendelkező társulásai. A támogatás segítségével kizárólag a bérpótló juttatásra jogosultak foglalkoztathatók. A kiírás szerint a közfoglalkoztatottak napi 4 órás munkaidőben, legalább 2 hónap, legfeljebb 4 hónap időtartamú foglalkoztatásához támogatásként munkabérük és járulékaik 95 százaléka igényelhető.

2011. január 3-tól várhatóan március 31-ig telefonos ügyfélszolgálat is működik a Foglalkoztatási Hivatalban a közfoglalkoztatással kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolására, emellett e-mailben is válaszolnak a megkeresésekre.

A pályázati útmutató letölthető innen.

Forrás: hvg.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.