Az új Széchenyi terv (ÚSZT) közlekedési, tranzitgazdasági fejezetének csütörtöki szakmai konzultációján kiemelt figyelem kísérte a Duna magyarországi szakaszával, a belvízi hajózás jövőjével kapcsolatos véleményeket. A folyamduzzasztás kérdésével ugyanis - ami a hazai politikában a rendszerváltás óta tabunak számított - a készülő ÚSZT közlekedési fejezetében találkozni.

A hajózással foglalkozó alfejezet egyebek mellett megállapítja, hogy a hajóutak problémája a duzzasztás problémájával egyenlő, utóbbi pedig társadalmi csapdát jelent. A dokumentum szerint integrált folyószabályozásra és víziút-építésre van szükség, mert - állítják a fejezet összeállítói - a vízlépcső építésének elmaradásából adódó károk lassan meghaladják az építés társadalmi költségét.

A költségek számbavételéhez a konzultáción nem hangzottak el adatok, a Vituki egy korábbi tanulmánya szerint a teljes magyarországi Duna-szakasz vízlépcsőrendszerének megépítése mintegy 500 milliárd forintba kerülne, amiből a nagymarosi létesítmény 200240 milliárddal részesedne.

A dunai vízlépcsőkérdést a kormány szakmai alapon kezelné, de először szeretne tisztán látni, megvizsgálni a pro és kontra érveket.  A kabinet szakmai alapra helyezné a kérdést, de nem várható, hogy rövid távon döntés születne az ügyben.

Forrás: napigazdasag.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.