Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2010. augusztus 17-én rendezett sajtótájékoztatójának témája az energiagazdálkodást érintő állami és önkormányzati intézkedések, kiemelten az energiaracionalizálást célzó támogatások hatásának ellenőrzése volt. A tájékoztatót Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint dr. Varga Sándor, az ÁSZ főigazgató-helyettese tartotta.

Domokos László kiemelte, hogy fogyasztási szokásaink, környezettudatosságunk, a jövő generációk iránt érzett társadalmi felelősségünk egyik kiemelt tényezője az energiával való gazdálkodás. Az energiafelhasználás csökkentése elsődleges gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi érdek. A vizsgált időszakban az EU követelményekkel összhangban a piacnyitás folyamata az energia-ágazatban megkezdődött. A versenypiacra kényszerített fogyasztók valamint a lakosság jelentős áremelkedéssel szembesültek. A lakossági átlagár 2004 és 2010 között a villamosenergia esetében 63%-kal, a gáz esetében 2,2-szeresére nőtt, így az energiával való takarékos gazdálkodás egyben kiemelkedő gazdasági érdek.

Dr. Varga Sándor prezentációjában ismertette, hogy az energiafelhasználás racionalizálása, csökkentése érdekében megtett állami és önkormányzati intézkedések hozzájárultak a magyar energiapolitikai célkitűzések megvalósításához és ezzel az EU által megfogalmazott követelmények teljesítéséhez. Az uniós irányelvekben rögzített elvárások beépültek a hazai energiapolitikai célkitűzésekbe, a kialakított jogi szabályozási, szervezeti és támogatási rendszer azonban nem biztosította a célkitűzések ütemezett és hatékony végrehajtását.

A felhasznált energia beszerzése, mérése, ellenőrzése, szervezeti és személyi feltételeinek kialakítása a vizsgált önkormányzatoknál differenciált volt. Néhány nagyobb települést kivéve nem alkalmaztak energetikust. Az energia felhasználásának és mérésének figyelemmel kíséréséről az ellenőrzött önkormányzatoknak csak a fele gondoskodott. A vizsgált önkormányzatok fele világításkorszerűsítést, kétharmada fűtéskorszerűsítést is végzett, részben saját, részben külső beruházásban. A korszerűsítések azonban nem minden esetben voltak eredményesek, a tervezett pénzügyi megtakarítások csak részben realizálódtak. Összességében az önkormányzatok energia-felhasználása mintegy 15%-kal csökkent.

A sajtótájékoztatón levetített prezentációt innen nyithatja meg.

A sajtó-összefoglalót itt érheti el.

Az energiagazdálkodást érintő állami és önkormányzati intézkedések, kiemelten az energiaracionalizálást célzó támogatások hatásának ellenőrzéséről szóló 1009-es számú jelentést innen töltheti le.

Forrás: asz.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.