Elindulhat az on-line, egyablakos önkormányzati közigazgatási szolgáltatások kiépítéséhez szükséges, úgynevezett ASP-központok kiépítése mind a hét magyarországi régióban: 13 pályázó közül került kiválasztásra az a 7, az e-önkormányzati szolgáltatások működtetésében már ma is számottevő tapasztalatokkal rendelkező települési önkormányzat, amely gazdája lehet a regionális központoknak. Miután a települések csatlakoznak a jövő év második felére kiépülő ASP-központokhoz, mintegy 250 önkormányzati hatósági eljárás válik intézhetővé az interneten is.

Az internet egyre inkább behálózza az életünket – ma már nem csak híreket olvasunk a világhálón, de rádiót hallgatunk, tévét nézünk, vásárolunk és ott intézzük a banki ügyeinket. Sőt: ma már a legtöbben az adóbevallásukat is az interneten nyújtják be. Az internetes, úgynevezett e-szolgáltatások terén az önkormányzatok azonban még jelentős fejlesztések előtt állnak: a helyi okmányirodai és az önkormányzati hatósági ügyek kapcsán még nagyon sok a fejlesztésre váró terület.

Az e-önkormányzati szolgáltatások fejlesztése és széles körű elterjesztése hazai és európai uniós jogszabályok által is előírt kötelezettség, ráadásul elengedhetetlen feltétele a közigazgatás hatékonyabbá tételének. Az elektronizálás révén jelentős megtakarítások érhetők el az önkormányzati munka terén, ezért az e-közigazgatásra áldozott források megtérülnek a települési költségvetésekben. Ezért született meg az az uniós támogatási konstrukció, amelynek alapvető célja olyan, úgynevezett ASP-központok kialakítása, amelyek az önkormányzatok széles körének elérhetővé teszik az e-közigazgatási szolgáltatásokat. A fejlesztések eredményeként e központokon keresztül érhetik el széles körben az állampolgárok és a vállalkozások az elektronikus önkormányzati szolgáltatásokat.

A térségi közigazgatási és közszolgáltatási informatikai rendszerek továbbfejlesztését szolgáló program részeként a hét magyarországi régióban első körben egy-egy olyan önkormányzat került kiválasztásra, ahol létrejöhet maga a központ, olyan informatikai alkalmazásokkal, mint például a szociális, az adóügyi, a gazdasági, az iratkezelő és a gyámügyi informatikai rendszerek. A pályázat eredményeként a régiós ASP-központoknak Szeged, Pécs, Debrecen, Miskolc, Székesfehérvár, Érd és Szombathely önkormányzata adhat otthont. E központok kiépítésére és a települési önkormányzatok csatlakozására régiónként 1,5 milliárd forint, nagyobbrészt európai uniós támogatás fordítható.

A regionális ASP-központok kiépítése várhatóan 2011 második felében fejeződik be, s a települési önkormányzatok ezt követően – szintén uniós segítséggel, magas támogatási intenzitással, a település méretétől függően 15–85 millió forintos pályázati támogatással – csatlakozhatnak a rendszerhez. A program eredményeként mintegy 250 önkormányzati hatósági eljárás esetében lesz majd mód az egyablakos, on-line ügyintézésre.


A „Térségi közigazgatási és közszolgáltatási informatikai rendszerek továbbfejlesztése” pályázati kiírás nyertesei:

Régiónként a nyertes települések a következők:

Dél-Alföld
Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Dél-Dunántúl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata
Észak-Alföld
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Észak-Magyarország
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata
Közép-Dunántúl
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
Közép-Magyarország Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata
Nyugat-Dunántúl Szombathely Megyei Jogú város Önkormányzata

Forrás: nfu.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.