grapes 690230 960 720

A magyar gazdák érdekeit védjük a brüsszeli tárgyalásokon, továbbra is a gazdák kell, hogy maradjanak az agrártámogatások fő kedvezményezettjei. Brüsszelben most folynak a 2020-2027 közötti Közös Agrárpolitika (KAP) előkészítésének legfontosabb munkálatai – mondta a földművelésügyi miniszter. 

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar agrárdiplomácia mindent megtesz annak érdekében, hogy az Uniónak 2020 után is megfelelő költségvetésű, erős Közös Agrárpolitikája legyen. Az elmúlt években a magyar mezőgazdaság az uniós forrásoknak is köszönhetően megerősödött, folyamatosan bővült, kibocsátása 2016-ban meghaladta a 2619 milliárd forintot. Az agrárkivitel értéke hat év alatt 37,5 százalékkal, a külkereskedelmi többlet pedig 34,9 százalékkal emelkedett. Az ágazatban főállásban 217 ezren dolgoznak, 2010 - 2016. között - 44,2 ezerrel - növekedett az itt foglalkoztatottak száma – sorolta az eredményeket a miniszter. Az ellenzéknek nincs agrárpolitikája, nincsenek agrárpolitikusai és elképzelésük sincs arról, az uniós agrárpolitikának melyek azok a vívmányai, amelyeket mindenképpen meg kell tartani a következő ciklusban is – fogalmazott az agrártárca vezetője.

A 2020 utáni uniós agrárpolitikával kapcsolatos Bizottsági álláspontot november végéig hozzák nyilvánosságra, amely mintegy egy évtizedre határozza meg a célokat és a mezőgazdaságra fordítható források mértékét. Számunkra nagyon fontos, hogy a támogatás továbbra is eljusson a gazdákhoz, hiszen csak így tudnak versenyképesen termelni – mondta Fazekas Sándor. Hozzátette: a mezőgazdasági termelő kapja ugyan a támogatást, de annak előnyét valamennyi élelmiszerfogyasztó élvezi: támogatás nélkül az élelmiszerárak sokkal magasabbak lennének.

A magyar agrárérdekekkel kapcsolatban Fazekas Sándor megerősítette: az Uniós Alapszerződésben rögzített KAP-célokat továbbra is érvényesnek tartjuk. Ezek megváltoztatását, vagy új célokkal – különösen a migrációval – történő kiegészítését ellenezzük. Az EU az orosz embargó után nem követheti el másodszor is azt a hibát, hogy egy elhibázott uniós döntés árát a gazdákkal fizetteti meg. 

Forrás: kormany.hu

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.