szőlő

A szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló támogatásra a 2020-2023 közötti időszakban 16 milliárd Ft keretösszegben lehet pályázni. A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák. A támogatás nagysága a támogatható költségek 40 és 75 százaléka közé eshet.

 

 

A szőlő szerkezetátalakítási támogatások az ágazat versenyképességének növelését szolgálják, segítségükkel a gazdák hatékonyabbra cserélhetik régi ültetvényeiket. A támogatás igénybevételéhez az egyéni terveket az idei évben is a Magyar Államkincstár részére kell benyújtani.

 

Az egyéni tervek értékelése során nagy hangsúlyt kap az, hogy a gazda miként gondoskodik az új ültetvény termésének elhelyezéséről. Az értékelés során megszerezhető pontok közel harmadát kapja meg az, aki borászati üzemmel rendelkezik, vagy igazolja, hogy hosszú távú felvásárlási szerződést kötött az új ültetvény termésére, vagy igazolja, hogy az elmúlt öt borpiaci év átlagában az általa művelt szőlőterület legalább 65 százalékának termését hosszú távú felvásárlási szerződés keretében értékesítette. Az elsőbbségi kritériumok ilyen módosítását az elmúlt évek borpiaci tapasztalatai tették szükségessé. Ezek alapján a hosszú távú, árat, vagy az ár megállapítására vonatkozó mechanizmust tartalmazó szerződés szerint termelő gazdák a többieknél kevésbé kitettek a piaci ingadozásoknak.

A Kincstár a benyújtott egyéni terveket 2020. április 30-ig bírálja el, míg a végrehajtott intézkedésekre a kifizetési kérelmet minden évben április 1. és július 1. között lehet benyújtani.

 

A szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállítása keretében az alábbi tevékenységek támogathatók:

  1.  fajtaváltás;
  2. ültetvény áttelepítése;
  3. szőlőültetvény termesztéstechnológiai módszereinek javítása

 

A támogatás mértéke

  1. 75%-a, ha a szerkezetátalakítással érintett terület a világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvény 2. § 5. pontja szerinti világörökségi területen fekszik,
  2. 60%-a, ha a szerkezetátalakítással érintett terület fekvése szerinti olyan földrajzi árujelző szerkezetátalakítási tervének felel meg, amelynek az egyéni terv benyújtása szerinti borpiaci év január 1-jén hatályban lévő termékleírása a borokra vonatkozóan legalább az alábbi előírásoknak megfelel:  a szőlőültetvény hozama legfeljebb 2,5 kg/tőke, vörösbor készítése esetén legfeljebb 2 kg/tőke vagy legfeljebb 12,5 t/ha, és  a szüretelt szőlő cukortartalma természetes alkoholtartalomban kifejezve legalább 10,60%vol,
  3. 50%-a az a) és b) pontban meghatározott feltételeknek nem megfelelő földrajzi árujelző szerkezetátalakítási tervének való megfelelés esetén,
  4. 40%-a, ha az egyéni terv egyetlen szerkezetátalakítási tervnek sem felel meg, vagy
  5. 50%-a, ha a szerkezetátalakítással érintett terület a 7. melléklet szerinti valamely település területén fekszik, és legalább a c) pontban meghatározott feltételeknek megfelel.

 

 

A szerkezetátalakítás mellett az Agrárminisztérium a borpromóciót is támogatja. A támogatásra vonatkozó szabályok alapján 50 százalékos támogatás nyújtható az EU területén belül megvalósuló tájékoztatási programokra, és az Európai Unió területén kívül végrehajtott promóciós programokra.

 

Forrás: Kormany.hu

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.