tractor 2546370 960 720

Kis Miklós, az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára a közelmúltben megrendezésre került Fiatal Gazda Konferencián számolt be a Vidékfejlesztési Program előrehaladásáról, a 2019-ben várható módosításokról és új pályázatokról, újranyitásokról.

Kis Miklós elmondta, hogy eddig összesen 74 pályázat jelent meg, több mint 1500 Mrd forintos keretösszeggel. Ebből 56 db felhívás került lezárásra, 1303 milliárd forintos keretösszeggel, 18 pedig továbbra is nyitva van, 268 milliárd forintos keretösszeggel. A kötelezettségvállalás nagysága 1305 Mrd forint (a keret 101%-a), kifizetés nagysága 394 Mrd forint (a keret 30%-a). Eddig mintegy 244 ezer db beérkezett és 176 ezer db támogatott kérelem (a jogosult kérelmek 75%-a!) van.

A legfontosabb feladatok a végrehajtásban jelenleg a támogatott kérelmekhez kapcsolódó előlegigénylések, változás-bejelentések, rész- és záró kifizetési kérelmek ügyintézése. Ezen feladatok a Magyar Államkincstár, megyei Kormányhivatalok), továbbá bizonyos esetekben az Irányító Hatóság látják el.

2018. november 29-én módosult a közbeszerzési törvény, árubeszerzésnél és szolgáltatás megrendelésnél nem klasszikus árajánlatkérő esetében 68 655 860 Ft, építési beruházásnál 300 millió Ft a jelenleg hatályos értékhatár. A támogatási összeg függvényében azon kedvezményezettek is mentesülhetnek a közbeszerzési kötelezettség alól, akik már hatályos támogatói okirattal rendelkeznek.

Komoly problémát jelent sok nyertes, támogatói okirattal rendelkező pályázó számára mind a projekt összköltségének 12 hónapon belüli, 10%-ával való elszámolása, mind pedig a projekt teljes megvalósítása 24 hónapon belül. A pályázók számára lehetőség van – indokolt esetben, a megfelelő dokumentumokkal alátámasztva – ún. kimentési kérelemmel felmentést kérni a 12 hónapon belüli, 10%-al való elszámolás alól, melyet egy változás-bejelentés formájában kell kezdeményezni. Vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy adott felhívások esetében a jelenleg hatályban lévő 24 hónap helyett több időt adjanak a projektek megvalósítására.

Kis Miklós Zsolt megemlítette, hogy több internetes oldal, pályázatíró cég hirdeti, hogy idén májusban várhatóak ismételten megnyitandó felhívások a Vidékfejlesztési Program keretében. Ezen állításokat kategorikusan cáfolta. Magyarország Kormánya kezdeményezte a Vidékfejlesztési Programban rendelkezésre álló források átcsoportosítását, a kevésbé népszerű felhívásokban megmaradt összegeket szeretnék átcsoportosítani azokra, ahol jelentős túligénylés mutatkozott vagy mutatkozik. 2019 második felében kapnak teljesebb képet a megmaradt forrásokról, a visszamondott pályázatokról, és akkor felül fogják vizsgálni adott felhívások esetleges újranyitását.

Kis Miklós Zsolt elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében nyitva lévő lehetőségek közül jelenleg a legnagyobb érdeklődés a Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban című felhívást övezi, mely 2019. január 2. napja óta van nyitva. Eddig összesen 409 db kérelem érkezett be, 64,3 Mrd Ft támogatási igénnyel. 

Forrás: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

 

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.