méz

A termelői jelzések, és a szakmai szervezet javaslatainak figyelembevételével a földművelődésügyi miniszter által kinevezett bizottság összeállította az új méhészeti nemzeti programot. A fejlesztések célja a költséghatékony termeléshez szükséges eszközökés az ehhez kapcsolódó élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés. A méhészeti intézkedéseknek illeszkedniük kell a mezőgazdasági, erdészeti, vidékfejlesztési előírásokhoz. A programot az Európai Bizottsághoz 2016. március 15-ig elfogadásra kell felterjeszteni. A jogcímeken belüli részletezést, módosításait, új elemeit az uniós elfogadást követően majd az új végrehajtási rendelet tartalmazza majd, amelynek júniusra kell elkészülnie.

Az ágazat célkitűzései a minőségi változások felé mutatnak. Az új belföldi és export piacok megnyerése csak a feldolgozottsági szint javításával, továbbá a szavatoltsági és nyomon követhetőségi igények kiszolgálásával valósulhat meg.

Erre tekintettel az új programban is fontos szerephez jutnak azok a fejlesztések, amelyek a minőségi elmozdulás irányába mutatnak. Így a figyelem az elméleti ismeretterjesztés, a korszerű élelmiszerbiztonsági feltételeknek megfelelő mézkinyerési és kiszerelési eszközök, a méhek kártevői és kórokozói elleni engedélyezett védekezési módok, a hatékony vándorláshoz, s ez által az irányított megporzáshoz, magasabb jövedelemtermelő képességhez szükséges eszközök biztosítása, a minőségi genetikai alapokkal rendelkező szaporító anyag használat, a kutatás-fejlesztés, a piacmonitoring és termékfejlesztés területeire irányul.

A fejlesztéseknek kivétel nélkül, minden esetben illeszkedniük kell a mezőgazdasági, erdészeti, vidékfejlesztési előírásokhoz, így figyelembe kell venniük a biodiverzitásra irányuló elvárásokat, a szántóföldi növénytermesztés és a kertészet minél szélesebb körű megporzásra való igényét, valamint a méz és egyéb méhészeti termékeknek a rövid ellátási láncban és a falusi turizmusban való megjelenését is.

Forrás, kép: www.kormany.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.