tej

11,44 milliárd forint többlettámogatást biztosít Földművelésügyi Minisztérium (FM) a tejtermelő gazdák részére. A többlettámogatás részben a már létező támogatási jogcímek előrehozott kifizetéséből, kisebb részben pedig új forrás bevonásával jut el a termelőkhöz. A már meglévő tejágazati támogatási jogcímeken felül, tavasszal mintegy 17 milliárd Ft-os többlettámogatást juttat a tárca tejtermelőknek gazdaságok részére. A forrás kifizetése április közepétől várható.

 

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár bejelentését, a tegnapi Budapesten megtartott sajtótájékoztatón azzal indokolta, hogy csökkent a tej és tejtermékek világpiaci kereslete, Kína és Oroszország (a fő tejtermék importőrök) vásárlásai egyaránt csökkentek. A problémát alapvetően Kínában a gazdasági növekedés lassulása és a magas készletszint, Oroszországban pedig a mezőgazdasági termékekre kirótt széleskörű embargó okozza. Emiatt a tejtermékek nem jutnak ki az Unió piacán kívüli térségek piacára, mely szintén mérsékeli a termékek felvásárlási árát, jelentősen befolyásolva a magyar nyerstej árát.

2014 februárjában a nyerstej termelői ára tejkilogrammonként 109 Ft volt, jelenleg azonban a kistermelőknél 60-65 Ft, a nagyobb mennyiséget előállító termelőknél 80 Ft, ami legalább 30%-kal elmarad a korábbi áraktól.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az ágazat jelentős nehézségeire tekintettel, az FM összeállít - pénzügyi és jogszabályi keretek mentén - egy konkrét tejstratégiát, mely a termelők likviditási helyzetének javítását célozza.

Czerván György elmondta, hogy Magyarország az Európai Uniótól mintegy 2,9 milliárd forintos ideiglenes rendkívüli támogatásban részesült, amelyet ugyanekkora összeggel nemzeti forrásból is kiegészített. Így mintegy 6 milliárd forintos támogatásra számíthatnak a gazdák, melynek kifizetése várhatóan márciusban kezdődik. Jogosultak lesznek mindazon termelők, akik a 2014/2015-ös kvótaévben tejet termeltek és a támogatás vonatkozásában kérelmet nyújtottak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

A jelenlegi rendkívüli támogatáson túl a kormány összesen 11,44 milliárd forint többletforrást biztosít az ágazat számára, amelyből 3,6 milliárd Ft de minimis támogatás, míg a fennmaradó 7,8 milliárd Ft átmeneti nemzeti támogatás.

A sajtótájékoztatón Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke leszögezte, hogy napjainkban ezen többletforrások nélkül a tejtermelés hanyatlásnak indulna. A hosszútávú célkitűzés azonban nem a tejágazat életben tartása, hanem az, hogy a tejágazat profitot termeljen. Kiemelkedően fontos, hogy a termelői csoportok tagjai többlettámogatáshoz juthatnak, mert, ezáltal a termelők összefoghatnak és integrációjukkal a feldolgozóiparban is képviseltetni tudják magukat.

Üdvözölte azokat az intézkedéseket, miszerint a kormány elfogadta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csomagját, továbbá hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal teljesítette a támogatások elsőbbségi kifizetését.

Hangsúlyozta, hogy a magyar fogyasztóknak és a kiskereskedelmi láncoknak is részt kell vállalniuk abban, hogy a jó minőségű, hazai termékek részesüljenek előnyben a külföldi, dömpingáron behozott tejtermékekkel szemben.

Forrás: FM Sajtóiroda

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.