Fazekas 00001

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) újabb gazdákat segítő programot indít, a gazdák és a földművesek munkájának hatékonyabb támogatása érdekében. A programot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ismertette tegnap Baján, egy gazdafórum előtt tartott sajtótájékoztatón. A megreformált Gazdabarát Program során egyszerűsíteni, gyorsítani kívánják az eljárásokat, mindemellett hangsúlyt kívánnak fektetni a szakmai munka fejlesztésére is.

A magyar mezőgazdaság működését, versenyképességét jelentősen befolyásolja az a tényező, hogy a támogatások milyen módon jutnak el a pályázókhoz. E tekintetben az átláthatóságra és gyorsaságra törekednek.

A miniszter rávilágított arra, hogy „2015-ben 2450 milliárd forint volt az ágazat kibocsájtása, amelynek tükrében a mindenkori legnagyobb agrártámogatások, a mintegy 800 milliárd forint eljuttatása a gazdákhoz mindenképpen jelentős tétel”.

Fazekas Sándor óvatosan fogalmazott az állami szervezeti struktúra átalakításáról, amikor elmondta, hogy az MVH az Európai Unió által akkreditált szigorú ellenőrzés mellett működő szervezet, mely azon kötelező uniós jogszabályok figyelembevételével jár el, amelyek a pénzkifizetéseket ellenőrzés alatt tartják. Hozzátette, hogy a támogatások haszonélvezői elsősorban a lakosok, mivel azok hiányában az élelmiszerek drágábbak lennének. Kiemelte azt is, hogy az MVH rendkívül nagy ügymennyiséggel birkózik meg eredményesen, melyet – az általa részletezett - 2010-es adatok (1650 milliárdos mezőgazdasági kibocsájtás) is alátámasztottak.

A földművelésügyi miniszter kedvezően értékelte annak tényét, hogy nőtt az állatállomány, és a szőlőágazatban is jelentős javulás mutatkozott, ugyanis exportra termelt a gazdaság, egyre kevesebb import bor érkezik. Hozzátette, hogy 145,5 millió euró támogatás várható 2018-ig a borágazatba. Mindezeken túl hangsúlyozta, hogy az agrárexportban jelentős emelkedés tapasztalható, tekintve, hogy a 2010-es 4 milliárd 600 millió euróról, 2015-re 6 milliárd 400 millió euróra (38 %-kal nőtt) ugrott.

Kijelentette, hogy az elmúlt időszakban, az uniós térségben a magyar mezőgazdaság növekedett a legdinamikusabban.

Forrás: MTI

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.