Harminc százalékos támogatási előlegigénylésre lesz lehetőségük december 7-től azoknak a gazdálkodóknak, akik uniós forrás - társfinanszírozás - felhasználásával valósítanak meg mezőgazdasági beruházásokat - közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az ezt lehetővé tévő rendelet november 22-én jelent meg. A rendelet célja, hogy a lehető legteljesebb mértékben felhasználhatóak legyenek az ágazat számára - ezen belül is a beruházásokra - rendelkezésre álló uniós támogatási források. A szaktárca ezért dolgozta ki az előlegfizetés lehetőségét, amit a gazdálkodók 110 százalékos bankgarancia mellett vehetnek igénybe.

Emlékeztetett: a 2007-2013 között az ágazat rendelkezésére álló uniós támogatási forrás mintegy 1350 milliárd forint, amelynek mintegy kétharmada - 800 milliárd forint - jut a beruházások támogatására.

V. Németh Zsolt elmondta: eddig a forráslekötés aránya mintegy 86 százalék, a kifizetések aránya pedig mintegy 50 százalék körül mozog. Hozzáfűzte: a forráslekötések arányát a következő év végére a tárca szeretné 90 százalék fölé növelni.

Az előlegfizetés lehetősége szinte valamennyi mezőgazdasági beruházást érinti. Így támogatási előleg kérhető például: az integrált közösségi szolgáltató terek (IKSZT-k) megvalósításához, ültetvények korszerűsítéséhez, állattartó telepek modernizálásához, a falumegújításhoz és a vidéki örökség megőrzéséhez is.

Az államtitkár az MTI kérdésére közölte: az előlegfizetéshez összesen mintegy 120 milliárd forintos forrásszükséglettel számol a szaktárca.

Az interjú megtekinthető a Youtube-on

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.