Komoly előnyt jelent majd az új pályázatoknál az európai standardokat követő önkormányzati Fenntartható Energia Akcióprogram (SEAP) bevezetése, kidolgozása.  A tervezést most érdemes elindítani, az NLC Kft. vállalja az ebben való szakmai közreműködést.

A SEAP a Sustainable Energy Action Plan, azaz a Fenntartható Energia Akcióprogram rövidítése. Település szintű energetikai stratégiát jelent, mely minimum 20%-os 2020-ig elérendő széndioxid megtakarítást tűz ki célul a teljes település (lakosság, középületek, ipar) kibocsátására vonatkozóan.

A fenntartható energia akcióprogram célja, hogy helyi, település szintű energetikai stratégiát nyújtson az adott településnek és a fenntartható energiaellátási rendszerre vonatkozó javaslatokkal növelje azok ellátásbiztonságát és versenyképességét.

Ennek két alapvető eszköze az energiahatékonyság fokozása, azaz energiafogyasztásunk maximális csökkentése az ésszerűség határain belül, jelenlegi életminőségünk megtartása mellett, majd az így kapott fogyasztás kielégítése minél nagyobb arányban megújuló energiaforrások felhasználásával.

4 FONTOS SEAP ELŐNY AZ ÖNKORMÁNYZAT SZÁMÁRA

A fenntartható energia terv már rövidtávon is alapul szolgál beruházások tervezéséhez, független, tény adatokon alapuló módszertana révén megkérdőjelezhetetlen információforrás. Általa a város bekerül a Polgármesterek Szövetsége (Covenant of Mayors) nemzetközi közösségbe, ezért új lehetőségek is megnyílnak.

1. Könnyebb hozzáférés pályázati forrásokhoz
Az Európai Uniós támogatási konstrukciók pályázati kiírásai esetében előnyt jelent, ha az önkormányzat rendelkezik energiastratégiával. A Fenntartható Energia Akcióprogram (SEAP) alapul szolgálhat például az ELENA (European Local Energy Assistance) támogatás igénybevételéhez. Az ELENA 90 %-os vissza nem térítendő támogatás A támogatás igénybevételéhez SEAP - Akciótervvel kell rendelkezni, ennek elkészítését cégünk vállalja!

2. Tartósan csökkenő rezsiköltségek
Az energiahatékonyság növelését célzó új intézkedések révén csökken az épületek hőenergia felhasználása. A jobb energiaosztályú elektromos berendezések használatával csökken a villamosenergia-felhasználás is. A település adottságainak leginkább megfelelő megújuló energiaforrás hasznosításával mind az önkormányzat, mind a lakosság számára csökkenthető a rezsiköltség.

3. Fenntartható energiafogyasztás
Amennyiben a település a helyben rendelkezésre álló, megújuló energiaforrásokból fedezi az energiafelhasználását, úgy fenntarthatóvá teszi azt és függetlenedik az energiaszolgáltatóktól, kevésbé érinti az energiahordozók világpiaci vagy államilag szabályozott ára.

4. Tisztább, élhetőbb település
Minél nagyobb szerepet kapnak a megújuló energiaforrások a település energiamixében, annál kevesebb szennyező anyag kerül a levegőbe. A zöldfelületek növelése és a kerékpárutak bővítése kellemesebb életkörülményeket eredményez.

A fenntartható energia akcióprogram célok elérésében a lakosság bevonása kiemelt jelentőséggel bír, mivel a fogyasztási szokások alakítói és az energiafelhasználás káros anyag kibocsátásának okozói mi magunk vagyunk, így a lehetőség is nálunk van, hogy előrelépjünk, és együtt tegyünk a fenntartható energiaellátásért.

A valódi cél elérésében azonban ez még mindig csak eszköz, hiszen az egy olyan rendszer/élettér megalkotása, mely az élővilág minden értékének megőrzésével hosszú távú boldogulást kínál mindannyiunknak.


Jelentkezés:
Török Máté - SEAP koordinátor
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bővebben

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.