Magyarország nevében Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára Jeruzsálemben ünnepélyes keretek között átvette az EUREKA együttműködési program elnöki tisztségét a következő egy évre. Hazánk 2011. július 1-jén kezdi meg a K+F projektek támogatására és koordinálására létrehozott, idén 25 éves szervezet vezetését.

Az EUREKA fennállásának 25. évfordulója keretében elfogadták az évfordulóra készült Nyilatkozatot, majd az izraeli ipari, kereskedelmi és munkaügyi miniszter hivatalosan is átadta az elnökséget Magyarországnak. Magyarország a 2011. júliustól 2012. június végéig terjedő időszakban látja el az EUREKA együttműködés elnökségi feladatait.

Az 1985-ben létrehozott EUREKA program célja Európa versenyképességének erősítése nemzetközi együttműködésben megvalósuló, piacközeli, K+F projektek támogatása és koordinálása révén. Az elnökséget betöltő államnak meghatározó szerepe van az EUREKA stratégiájának, politikájának alakításában, egy éven keresztül ő biztosítja az EUREKA-hálózat képviseletét nemzetközi fórumokon, tárgyalásokon. Az EUREKA projektek döntően vállalati részvétellel valósulnak meg, ezen belül is kiemelt figyelmet kap a kkv-k bevonása. A program egyik prioritása a vállalati és akadémiai szféra együttműködésének ösztönzése, a projektek megvalósításába a vállalatok partnereiként kutatóintézetek, egyetemek is bekapcsolódnak. Az EUREKA együttműködés tagja 27 EU tagország, valamint Horvátország, Izland, Izrael, Monaco, Norvégia, Oroszország, San Marino, Svájc, Szerbia, Törökország és Ukrajna - összesen 39 ország és az Európai Bizottság. Magyarország 1992-ben, a térségből elsőként csatlakozott a programhoz.

A magyar EUREKA elnökség fő prioritása az Európa 2020 stratégia céljainak megvalósítása érdekében az Innovációs Unió eszközei, az egységes piacot erősítő intézkedések és a Kisvállakozói Csomag innováció politikai elemeinek (az új finanszírozási formák és a kereslet oldali elemek) erősítése és az ezek közötti összhang megteremtése. A magyar elnökség kiemelten fontosnak tartja a jobb üzleti környezet biztosítását a kkv-k számára.

Jelenleg 16 magyar részvételű EUREKA projekt van folyamatban, amelyek közül 6 magyar vezetésű, magyar vállalatok kezdeményezésén alapuló projekt. Az elmúlt közel 20 év során több mint 70 olyan EUREKA projekt zárult le sikeresen, amelyben magyar vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek vállaltak szerepet. A magyar részvételű EUREKA projektek számos technológiai területen - infokommunikáció, biotechnológia, gyártástechnológia, környezetvédelmi technológiák stb. - mutatnak fel piacon hasznosítható eredményeket. A magyar szervezetek sikeresen kapcsolódtak be az EUREKA klaszter programokba is elsősorban az ICT területén (CELTIC – telekommunikáció; CATRENE – nanoelektronika, EURIPIDES – intelligens rendszerek).

Forrás: nih.gov.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.