Máire Geoghegan-Quinn biztos 2010. július 19-én jelentette be, hogy az Európai Bizottság csaknem 6,4 milliárd eurót különített el kutatási és innovációs célokra. Ez a rekordösszeg a tudományos szakterületek, közpolitikák és kereskedelmi ágak széles skáláját fedi le. A beruházástól a tudományos ismeretek bővülését, az európai versenyképesség javulását, és olyan társadalmi kihívások megoldását várják, mint az éghajlatváltozás, az energia- és az élelmiszer-ellátás biztonsága, egészség és a népesség elöregedése. Számos felhívást 2010. július 20-án tettek közzé, a pályázati lehetőségekről honlapunkon is folyamatosan beszámolunk.

Körülbelül 16 ezer résztvevő kutatóintézetek, egyetemek és ipari szereplők, köztük 3000 kis- és középvállalkozásrészesülhet támogatásban. A támogatások nyújtására pályázati (ajánlattételi) felhívások értékelése alapján, az elkövetkezendő 14 hónapban kerül sor. E gazdaságélénkítő csomag hatására várhatóan több mint 165 ezer álláshely keletkezik. Ugyanakkor hosszú távú befektetést képvisel egy intelligensebb, fenntarthatóbb és befogadóbb Európa megteremtésébe.

Több támogatás, mint valaha
Számos szakterületről lehet majd támogatásra pályázni az EU hetedik kutatási keretprogramja alatt. Az egészség témakörére például több mint 600 millió eurót szánnak. Az információs és kommunikációs technológiák kutatására további 1,2 milliárd euró áll rendelkezésre, ami ahhoz is hozzájárul, hogy a Bizottság teljesítse az európai digitális menetrendben vállalt ígéretét az IKT támogatásának éves növelésére. Több mint 1,3 milliárdot irányoztak elő a legkreatívabb kutatók számára, akiket az Európai Kutatási Tanács választ majd ki.  7000 magasan képzett kutató kaphat összesen 772 millió euró értékű mobilitási ösztöndíjat a Marie Curie fellépés keretében.

800 millió euró a kis- és középvállalkozásoknak
Az európai vállalkozások 99%-át kitevő, és így az európai innováció motorját jelentő kis- és középvállalkozások (kkv-k) kiemelt figyelmet kapnak. A kkv-k számára csaknem 800 millió euró lesz elérhető, és most először több területen elkülönített költségvetések állnak rendelkezésükre. Az egészség, a tudásalapú biogazdaság, a környezet és a nanotechnológia egyes témaköreiben a kkv-k részvétele el kell érje az adott összköltségvetés 35%-át.

Új termékek és szolgáltatások
A csomagnak központi célja, hogy a kutatási eredmények nyomán végre új technológiák, termékek és szolgáltatások szülessenek. Például csak az egészségügyi kutatás területén kb. 206 millió eurót – a 2011. évi teljes költségvetés harmadát – a kutatók által irányított klinikai tesztelési folyamatokra fordítanak majd, hogy ezáltal meggyorsítsák az új gyógyszerek piacra kerülését. A nanotechnológiák területén (költségvetés: 270 millió euró) a szabadalmazási és forgalmazási lehetőségek felkutatása kerül középpontba. Az IKT-költségvetésből hozzávetőleg 600 millió eurót az új generációs hálózati és szolgáltatási infrastruktúrákra, robotrendszerekre, elektronikus és fotonikus alkatrészekre, valamint digitális tartalmakhoz kapcsolódó technológiákra szánnak.



Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.