A környezetbarát energiatermelési módszerek erőteljesebb anyagi támogatását várja az új kormánytól a „zöldszakma”. Ám a többletforrások mellett – a Nap, a szél, a biomassza, a biodízel, a bioetanol és az egyéb megújuló energiatípusok használatának hívei – a szakoktatás színvonalának emelését, a kutatás-fejlesztés fellendítését és újabb, a korábbinál hatékonyabb lakossági felvilágosító kampányt is szükségesnek tartják.

A zöldágazat képviselői azt is szeretnék elérni, hogy a kormányzat az alapkutatásoktól a gyártástechnológiáig összefogja az egyes ágazatok működését. Ezenfelül a „megújulók” egyes szakértői szerint az állam szerepe nem szűnik meg a támogatások kifizetésével, az épülő energiatermelő egységek működéséhez is szükség van-lesz a kormányzat segítségére.

Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója úgy véli, hogy a hazai erdők, illetve a mezőgazdasági területek képesek bőven kiszolgálni a lakosság és az erőművek biomassza-szükségletét. Ugyanakkor az energianövények termelése megoldást kínál a mezőgazdaság egyes problémáira is, hiszen a kevésbé termékeny területeken lehetne energianövényeket termeszteni, s ezzel kiszámítható jövedelemhez juthatnának a gazdák. Az energianövények termesztésére ugyanis rendszerint több évre előre kötnek szerződést az erőművek. A növénytermesztés új ága tehát biztos és viszonylag magas jövedelemhez juttathatná a gazdálkodókat.

A főigazgató szerint a földterületek hatékony hasznosításának jelenleg az az egyik legnagyobb akadálya, hogy elaprózódott föld- és erdőbirtokok jöttek létre. Emiatt számos esetben a tulajdonosok egyetértésének hiányában lehetetlen a hatékony gazdálkodás.

Az új kabinetnek az lehetne az egyik legfontosabb feladata, hogy olyan szabályokat vezessen be, amelyek segítik az energianövény-gazdálkodást a több tulajdonos birtokában lévő területeken is. Az energianövények termesztését az is hátráltatja, hogy kevés a vállalkozó kedvű gazdálkodó, aki hajlandó áttérni a hagyományos növények termesztéséről az újfajta növénykultúrákra. Borovics Attila megjegyezte: a biomassza-ágazat jövőjét egyelőre nehéz „megjósolni”, mivel még nem ismertek az új kormány elképzelései a megújuló energiaforrások hasznosításáról. A főigazgató azt várja a kabinettől, hogy az újra termelődő energiatípusok minél szélesebb körű alkalmazását támogassa, és stratégiai ágazatnak tekintse a környezetbarát energiatermelést. A magyar gazdaságnak ugyanis kitörési lehetőséget kínál a zöldenergia előállítása. Ez egyben csökkentené az ország függőségét is az importált energiahordozóktól.


Forrás: gtm.hu


Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.