Százegy magyar művész jelentkezett az idén a Henkel művészeti díjra. A pályaműveket elbíráló, hazai szakértőkből álló zsűri Kiss Ágnes Katinkát, Nagy Barbarát és Tarr Hajnalkát juttatta tovább a nemzetközi mezőnybe. Munkáikat szeptemberben a nemzetközi zsűri bírálja el Bécsben. Novemberben hirdetik ki, hogy ki a 31 országban kiírt, hétezer euróval járó pályázat nyertese.

Idén nyolcadik alkalommal hirdette meg a Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) a Henkel Art.Award. nemzetközi pályázatot, mely az egyetlen átfogó művészettámogatási díj Közép- és Kelet-Európa és Közép-Ázsia 31 országában. A Henkel CEE azért hirdette meg a művészeti díjat, hogy támogassa az üzleti tevékenysége területén élő művészeket.

A Henkel Art.Award. 2009 díjért kortárs képzőművészet kategóriában (festészet, grafika, fotó, videó és installáció területen) 5-10 alkotással pályázhattak a művészek. Az idei kiírás minden eddiginél több szabadságot adott a művészeknek az önkifejezésre, hiszen több műfajban lehetett pályázni, mint korábban, és egy pályázó akár több területen is bizonyíthatott. Magyarországon 101 művész nyújtotta be műveit, melyet egy hazai zsűri bírált el. A munkák értékelését követően a zsűri Kiss Ágnes Katinkát festményeivel, Nagy Barbarát festményeivel és grafikai alkotásaival, valamint Tarr Hajnalkát installációs és grafikai munkáival juttatta tovább a nemzetközi mezőnybe. A pályázók közül a zsűritől külön dicséretet kapott Baglyas Erika, Basa Anikó, Boros Mátyás, Keller Diána, Réthey-Prikkel Tamás, Rizmayer Péter, Soó Ágnes, Szabó Dorottya, Szabó Eszter, Szemethy Orsolya és Szűcs Levente.

A zsűri elnöke Wrobel Péter, Barcsay-díjas képzőművész volt. A munkák értékelésében részt vett Aknay János Munkácsy-díjas festőművész, Bán Miklós grafikusművész, Winkler Nóra újságíró, és Kultsár Emília, a Henkel Magyarország kommunikációs vezetője.

Változatos és érdekes munkákkal találkoztunk a művészeti alkotások elbírálása során. Különösen erősnek találtuk a festészet és installáció kategóriában benyújtott műveket – értékelte a pályázatot a zsűri elnöke.

Az első három helyezett alkotásai Bécsbe kerülnek, ahol a szeptember elején összeülő nemzetközi zsűri értékeli őket, és a résztvevő országok pályázói közül kiválasztja azt az ötöt, akik esélyesek a Henkel Art.Award. 2009 díjra. A pályázat eredményét ünnepélyes díjátadó gála keretében november 25-én hirdetik ki Bécsben, ahol kiállítást szerveznek a díj nyertesének és az öt jelöltnek a munkáiból.

A nyertes 7000 euró (kb. 2 000 000 forint) pénzjutalmat kap, valamint lehetőséget arra, hogy hazájában saját kiállítást szervezzen a Henkel támogatásával. A Henkel CEE szakmai együttműködő partnere a KulturKontakt Austria és a MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig). Most először a győztesnek arra is lehetősége nyílik, hogy műveiből nemcsak hazájában, hanem 2010-ben a MUMOK-ban is önálló kiállításon szerepeljen.

A magyar döntősök portré, és nyertes alkotásai az alábbi linken tekinthetők meg és tölthetők le:

http://www.henkel.hu/cps/rde/xchg/henkel_huu/hs.xsl/art-award-2009-3369.htm

A Henkel Magyarország Kft. 2008-ban 79,5 milliárd forint értékesítési árbevételt ért el, és év végi záró létszáma 641 fő volt. Legismertebb márkái például a Tomi, a Fa, Biopon, Persil, Ceresit, Schwarzkopf, Loctite, Thomsit.

A Henkel több mint 130 éve olyan márkák és technológiák vezető gyártója, melyek könnyebbé, jobbá és szebbé teszik az emberek életét. A Henkel, a Fortune Global 500-as listáján szereplő vállalat három stratégiai területen működik: mosó- és háztartási tisztítószerek, kozmetika, illetve adhesive technologies (ragasztás technológiák). Világszerte több mint 55 ezer alkalmazott törekszik arra, hogy megfeleljen a barátságos márka üzenetének: „A Brand Like a Friend”, és arra is, hogy a világ több mint 125 országában bízhassanak a Henkel innovatív márkáiban és technológiáiban.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.