A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága Környezeti fejlesztések, sikeres lépések a környezeti beruházásokhoz (KEOP 2007-2013) Magyarországon címmel csütörtökön országos konferencián ismertette a hazánkban uniós támogatásból megvalósítandó környezetvédelmi beruházásokat, az eddig elért eredményeket és az előttünk álló lehetőségeket. A konferencia előadásairól készült videók és az előadások anyagai elérhetőek alább.

Az immáron 2007 óta megrendezett éves konferenciát Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter valamint Huba Bence, az Igazgatóság vezetője nyitotta meg. Az esemény célja az volt, hogy a projektgazdák, polgármesterek, pályázatírók és a potenciális pályázók közvetlenül a szakértőktől szerezhessenek információkat a környezetvédelmi beruházásainkról, a még pályázható Európai Unió támogatásokról, és így a rendelkezésre álló forrásokat hatékonyabban, összehangoltabban használhassák majd fel.

A Környezet és Energia Operatív Program környezetvédelmi téren 2007 és 2013 között 1050 milliárd forinttal gazdálkodhat. A KEOP 2007-es meghirdetése óta 1430 pályázat érkezett, szennyvízkezelés, vízminőség javítás, kármentesítés, természetvédelem, árvízvédelem, fenntartható fogyasztás és e-környezetvédelem témában. „Egészséges, tiszta települések” című konstrukcióra (hulladékgazdálkodás, ivóvízminiség javítás, szennyvízkezelés), a „Vizeink jó kezelése” konstrukcióra (rekultiváció, kármentesítés, árvízvédelem, diagnosztika), a „Természeti értékeink jó kezelése” konstrukcióra (erdei iskola, éli és élettelen természeti értékek megőrzése), a „Fenntartható életmód és fogyasztás” konstrukcióra.

A beérkezett pályázatok közül eddig 705 db nyert támogatást, ezek közül 634 db rendelkezik hatályos támogatási szerződéssel, melyek összértéke mintegy 225,3 milliárd forint. A pályázatok közül 342 db úgynevezett előkészítési támogatást nyert el, amely alapján megkezdhette a végleges projekt dokumentáció kidolgozását. Hazánk az elsők között áll az uniós környezetvédelmi nagyprojektek benyújtását és elfogadását tekintve a tagállamok között. A kormánydöntéssel rendelkező környezetvédelmi nagyprojektek között van három árvízszintcsökkentő tározó beruházás (Nagykunsági, Hanyi-Tiszasülyi, Szamos-Kraszna-közi), egy árvízvédelmi fejlesztés (Tiszai hullámtér), egy komplex beruházás (Kis_Balaton vízvédelmi rendszer), két szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer kialakítására irányuló projekt (Győr Nagytérség, Mecsek-Dráva), három szilárdhulladék-lerakó rekultivációs program (Mecsek-Dráva, Győr és térsége, Közép-Duna Vidéke) és további hét szennyvízelvezetés és tisztítás tárgyú projekt (Makó és térsége, Békéscsaba, Nagykanizsa agglomeráció, Nyíregyháza és Térsége, Székesfehérvár, Érd és a Tápió menti régió). A fent nevezett nagyprojektek összesen több mint 251 milliárd forint értékő beruházást jelentenek. A hazánk által benyújtott térségi nagyprojektek közül már 10 kapott brüsszeli jóváhagyást. Köztük két árvízszint-csökkentő tározó (a Nagykunsági és a Hanyi-Tiszasülyi 13,2, illetve 24,8 milliárd forintból), négy szennyvíztisztítási- és elvezetési projekt (Békéscsabai 17,7 milliárd forint, Nyíregyháza 12,7 milliárd forint, Makó és térsége 14,1 milliárd forint, Székesfehérvár 8,5 milliárd forint), két hulladéklerakó rekultivációs beruházás (Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási rendszer 7,7 milliárd forint, Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program 8,6 milliárd forint), illetve két települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer (Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program 18,4 milliárd forint, Győr Hulladékgazdálkodási rendszer 9,5 milliárd forint).

A Kohéziós Alapból és Strukturális Alapokból támogatott KEOP program általános stratégiai célja az EU-s kötelezettségvállalásokból adódó feladatok teljesítése, a szennyezés  megelőzési feladatok és a regionális igények kielégítése.


A további előadások videoi és írásos anyagai külön cikkeinkben elérhetőek, teljes körűen csak regisztrált tagjainknak biztosítjuk őket!

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.