Ha folytatódik a globális felmelegedés, az visszafordíthatatlan természeti folyamatokat indíthat el, és hatalmas károkat okozhat. Az Európai Unió már elkötelezte magát amellett, hogy jelentősen csökkenti a klímaváltozást okozó széndioxid kibocsátást, de ugyanilyen lépésekre a korszerűtlenebb, környezetszennyezőbb iparral rendelkező fejlődő világ egyedül nem képes. Az ENSZ decemberi koppenhágai klíma-csúcsértekezletén éppen ezért csak akkor várható megegyezés, ha erre a célra a fejlett országok jelentős támogatást ajánlanak fel számukra.

Évi 2-15 milliárd euró. Az Európai Unió ennyivel támogatná a fejlődő országokat, hogy részt vállaljanak a klímavédelmi intézkedésekből. Ez mintegy 10-30 százaléka az összes fejlett ország által felajánlott összegnek. Koppenhágában várhatóan 22-50 milliárd eurónyi támogatásról jöhet létre megállapodás – éves szinten. Cserébe 2050-re a fejlődő országok azt vállalnák, hogy a kibocsátás növekedését fognák vissza, mintegy 20-40 százalékkal. Enélkül ugyanis a fejlett világ által vállalt csökkentés sem éreztetné hatását.

Olvassa el a részleteket videoanyaggal alább

Az erdőirtásról elsősorban a trópusok jutnak eszünkbe, de nem kell annyira messzire mennünk. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint Magyarországon a fafelhasználás egy harmada illegális kitermelésből származik. A szankciók hiánya miatt így aztán a megújulók látszólagos térnyerése valójában részben törvénytelen faégetést és kitermelést takar.

Az illegális fakitermelés decemberben Koppenhágában is napirenden szerepel majd, hiszen az erdőirtás miatt több káros gáz kerül a levegőbe, mint a közlekedés következtében. A klímacsúcson egyébként az uniós országokat az EU képviseli majd. Hogy milyen mandátummal, arról még tart a vita, hiszen az új tagállamok, köztük Magyarország azt szeretné, hogy a fejlődő államoknak nyújtott támogatást teherbíró képességüknek megfelelően, differenciáltan adják össze az uniós országok. Erről várhatóan csak az október végi csúcsértekezleten születik meg a végső döntés.

Forrás: euvideohu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.