napelem

A portfolio.hu értesülései alapján a kormány új energiastratégiája tíz év alatt a jelenlegi mintegy hétszeresére bővítené a hazai lakossági napelemes rendszerek számát. Ezt elősegíti a Magyar Fejlesztési Banknál egy egyszerűsített pályázati eljárás keretében jelenleg is elérhető kamatmentes hitellehetőség a napelemes rendszerek lakóházakra történő telepítésére. A napelem beruházások hazánkban hét-kilenc év alatt térülnek meg, majd még legalább huszönöt-harminc évnyi ingyen villamosenergia ellátást jelentenek. 

A villamosenergia-fogyasztás részleges kiváltására termelő kis naperőművek terjedése is előtérbe kerül. A jelenlegi mintegy 31 ezerről tíz év alatt legalább 200 ezerre növelné a magyarországi háztartási, tetőre szerelt, átlagosan 4 kilowatt teljesítményű napelemes rendszerek számát a kabinet. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbbi adatai szerint Magyarországon 2018 végén összesen 332 megawatt háztartási méretű kiserőmű (HMKE) napelemes kapacitás működött, ebből azonban csak 170 MW kötődött természetes személyhez. A MEKH nem részletezett előzetes adatai szerint 2019 félévkor 388,5 MW volt a teljes hazai háztartási méretű kiserőmű kapacitás, vagyis a lakossági napelemes rendszerek száma ma már vélhetően 200 MW körül járhat. Ilyen tempójú éves növekedés mellett a rendelkezésre álló adatok alapján elérhető a 2030-ra kitűzött célérték.

A szóban forgó 4 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítéséhez körülbelül 25-30 négyzetméter árnyékmentes, lehetőleg déli tájolású tetőfelület szükséges. Ma már a legtöbb épületre és tetőfelületre lehetséges napelemes rendszereket telepíteni, legyen az családi ház, egy autóbeálló, vagy akár egy raktárépület. Ezzel a rendszermérettel 14-15 000 forintos havi villanyszámlát lehet "kiváltani”, nagyjából tehát képes fedezi egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia-fogyasztását - mondta el Lugos Roland, a napelemes rendszerek tervezésével és kiépítésével, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Optimum Solar Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Portfolio-nak.

A napelemes rendszerek iránti érdeklődés napjainkban rendkívül dinamikus növekedési trendet mutat. A kedvező megtérülési időnek és a kamatmentes finanszírozásnak is köszönhetően a környezetvédelmi mellett már a megtakarítási szempont is élénk érdeklődést generál rendszereink iránt - mondja a cégvezető, akinek szavai szerint a lakossági napelemes rendszer megrendelésétől az áramszolgáltatói engedélyeztetésén át az üzembe helyezésig átlagosan 30-90 nap szükséges. Amint az engedélyek megvannak, maga a telepítés már gyorsan, rendszerint egy-két munkanap alatt kivitelezhető.

A napelemes rendszerek megtérülési ideje már Magyarországon is nagyon kedvező, hiszen a beruházás hét-kilenc év alatt térül meg, majd még legalább húsz évig látja el ingyen villamos energiával a házat. Emellett a finanszírozási lehetőségek is kedvezően alakultak az utóbbi években; lakossági oldalról ugyanakkor még mindig kevesen tudnak arról, hogy 2017 áprilisa óta elérhető a Magyar Fejlesztési Banknál egy egyszerűsített pályázattal kamatmentes részletfizetés a napelemes rendszerünk telepítésére. Ez a finanszírozási megoldás lehetővé teszi, hogy hét-kilenc évig a villanyszámla helyett a háztetőn üzemelő napelemes rendszer kamatmentes havi törlesztőrészletét fizesse a tulajdonos, hiszen ahogy üzembe helyezzük a napelemes rendszert, a villanyszámla gyakorlatilag megszűnik, így a havi kiadások változatlanok maradnak, viszont a rendszer kifizetése után még évtizedekig ingyen áramot termel a tulajdonosának - hívja fel a figyelmet Lugos Roland. A pályázat a konvergencia régióban - Budapest és Pest megyén kívül - jelenleg is nyitott.

A pályázati felhívás itt érhető el.

 

Forrás: portfolio.hu

 

FIGYELEM! A Pályázati Hírek portál egy híroldal, nem a pályázatok kiírója, kezelője vagyunk.

A portált üzemeltető NLC Tanácsadói Csoport Kft. foglalkozik pályázati tanácsadással és pályázatírással, de lakossági pályázatokat nem vállal, ezügyben nem tud tanácsot adni, kérjük ne keressenek bennünket lakossági pályázatok (lakásfelújítás, mosógépcsere stb.) ügyében!

 

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.