heating 949081 960 720

Fűtéskorszerűsítés, konvektorcsere, hőszigetelés, nyílászáró csere, megújuló energia telepítése - ezek a legfőbb lakossági beruházási/korszerűsítési igények 2020-ban is.  Milyen pályázati lehetőségek érhetőek el, milyen pályázatok várhatóak?   

A lakossági pályázati lehetőségek körül sok tévhit és álhír terjed az interneten. Nem igaz az a sokak által biztos helyről hallott információ, hogy akár 90%-os támogatás is elérhető lakossági energiahatékonysági pályázaton. Pontosabban, ahogy az egykori "jereváni rádióhírben", a hír egy kis töredéke igaz, az alábbiakban is bemutatva, a 90% helyes, de ez nem támogatás, hanem egy kedvező konstrukciójú hitel.

Már 2019 októbere óta elérhető a lakossági energiatakarékosságot célzó GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú pályázat, ami egy hitelprogram, melynek célja a lakossági szektor épületenergetikai beruházásaihoz szükséges forrás rendelkezésre bocsátása a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növelése érdekében. A hitelprogram keretében legkésőbb 2022. december 31-én lehet hitelkérelmet benyújtani.

Fontos megjegyezni, hogy a felhívás keretében megjelölt 90% támogatottság jelen esetben nem vissza nem térítendő támogatást jelent, hanem egy 10%-os önerőt igénylő, igen kedvező konstrukciójú kamatmentes hitelt. A kölcsön összege természetes személy kölcsönfelvevő esetén minimum 500.000 forint, maximum 10 millió forint. Társasház ás lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetén lakásonként minimum 250 ezer forint, maximum 7 millió forint. A kölcsön kamata fix 0% / év

Azok a projektek támogathatók, amelyek megvalósítására, azaz a támogatás felhasználására Magyarország területén, a Közép-Magyarország régión kívül kerül sor. A támogatható tevékenységek közé tartozik a családi ház, lakóház, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház és üdülőház korszerűsítése, annak energiahatékonyság javítására és a megújuló energiafelhasználására vonatkozó tevékenységek támogatása. A társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás korszerűsítése, annak energiahatékonyság javítására és a megújuló energiafelhasználására vonatkozó tevékenységek szintén támogathatóak a felhívás keretein belül.

Könnyen belátható, hogy bár nem vissza nem térítendő támogatásról van szó, az energetikai beruházások által realizált megtakarításból, könnyen fedezhető, a hitel törlesztése. Így pl. egy napelem esetében az áramszámla helyett törlesztőt kell csak fizetni, a hitel kifutása után pedig még hosszú évekig ingyenes lehet a villamos energia.

A hitelprogramon kívül az energiatakarékosság előmozdítására rendelkezésre áll még 2020. március 31-ig az Otthon Melege Program, melynek keretében 2 milliárd forintos támogatási keretre lakásszövetkezetek és társasházak nyújthatnak be pályázatot energetikai korszerűsítésre, illetve rezsikiadások csökkentésére. Fontos kiemelni, hogy jelenleg az Otthon Melege Programon (OMP) belül kizárólag az Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogram (ZFR-TÁV/2019) keretében lehetséges pályázatot benyújtani.

A támogatás minimális mértéke az elszámolható bruttó költségek 10 %-a, maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 50 %-a. A támogatás összege minimum 150.000 Ft, maximum 75.000.000 Ft lehet. A támogatás maximális mértéke lakásonként maximum 350.000,- Ft. Az egy lakásra eső 350.000,- Ft maximális összeg azt jelenti, hogy az igényelt támogatás összege elosztva a pályázattal érintett lakások számával nem haladhatja meg a 350.000,- Ft-ot.

A támogatható tevékenységek körébe tartozik az okos mérésre alkalmas - és a díjfizetők számára a fogyasztási adatokhoz történő napi, de legalább heti szintű hozzáférést lehetővé tevő - fűtési költségmegosztó rendszer kialakítása az okos költségmegosztók és a rendszerhez tartozó adatgyűjtők felszerelésével együtt. Amennyiben az épületben már üzemelnek okos mérésre nem alkalmas költségmegosztók, úgy ezek teljes körű cseréje okos mérésbe kapcsolt költségmegosztó rendszerre is támogatott a pályázat keretein belül. Amennyiben az épületben már beszerelésre kerültek okos mérésre alkalmas költségmegosztók, de az adatgyűjtők beépítése nem történt meg úgy az adatgyűjtő-rendszer felszerelése és az okos költségmegosztó rendszer kialakítása támogatható.

Lakásfelújítás, utólagos hőszigetelés, tető-, konvektor-, háztartási nagygép, TV csere tárgyú pályázatok benyújtására jelenleg nincs lehetőség, de a korábbi években voltak ilyen pályázatok és elképzelhető az újranyitásuk ezután is. A több helyen fellelhető információ, miszerint ilyen irányú pályázatok elérhetőek, valótlanok.

 

 

FIGYELEM! A Pályázati Hírek portál egy híroldal, nem a pályázatok kiírója, kezelője vagyunk.

A portált üzemeltető NLC Tanácsadói Csoport Kft. foglalkozik pályázati tanácsadással és pályázatírással, de lakossági pályázatokat nem vállal, ezügyben nem tud tanácsot adni, kérjük ne keressenek bennünket lakossági pályázatok (lakásfelújítás, mosógépcsere stb.) ügyében!

 

 

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.