PH 151204 1

Az operatív programok közül, a KEHOP 308 milliárd forint-, a TOP 190 milliárd forint-, a GINOP 240 milliárd forint-, a VEKOP 23 milliárd forint kerettel fog kifejezetten környezethatékonysági intézkedések mentén pályázati felhívásokat közzétenni a 2020-ig terjedő költségvetési ciklusban. 

Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár egy a Magyar Természetvédők Szövetsége által szervezett december 2-i konferencián ismertette a főbb irányvonalakat a hamarosan megjelenő pályázatokról.  

A KEHOP és a VEKOP épületenergetikai pályázati felhívásai főként közintézmények épületenergetikai felújítását szolgálják majd, a várható pályázatokban előfordulhat közintézményi fenntartását segítő három szereplős (PPP projekt) beruházási lehetőség is.  Elhangzott, hogy a 2007-13-as környezetvédelmi pályázatokhoz képest új elszámolható projektelem várható, nevezetesen a hűtéstechnikai fejlesztések, mintegy a globális felmelegedésre adott válaszként.

2017-ig meg fognak jelenni ezek a pályázatok, kiemelt és standard eljárásban, további fő cél lesz majd a távhő rendszerek korszerűsítése. Akár már idén megjelenhet kifejezetten szemléletformálási célú pályázati felhívás a KEHOP keretein belül, ahol a fő célcsoport a lakosság, a környezettudatosabb szemlélet és életmód terjesztése témakörben.

A TOP keretein belül főként önkormányzatok pályázhatnak majd az épületenergetikai korszerűsítést célzó pályázati konstrukciókra, ahol nem lesz belső költségvetési korlát a projektelemek között, tehát lehet önállóan akár kizárólag ablakcserére vagy gépészeti korszerűsítésre is pályázni,valamint külső és belső építés is egyaránt támogatott lesz. Fontos változás hogy a belső maximális fajlagos költségkorlát a napelemes rendszereknél, az eddig megszokott 700 ezer Ft/kW -ról a maximális 450 ezer Ft/kW-ra csökken.

A GINOP keretein belül főként KKV-k lesznek a fő kedvezményezettek, itt azonban nem lesznek támogatottak a hálózatra visszatápláló megújuló rendszerek. A pályázatok 2016. májusában várhatóak.

Ismertetésre került továbbá a Zöldberuházási Rendszer keretén belül kiírt Otthon Melege program sikere, a most záródó hazai költségvetési forrású pályázati lehetőségnél főként társasházak nyílászáróinak cseréjére és gépészeti korszerűsítésére lehetett vissza nem térítendő támogatást igényelni. A GINOP 8. intézkedése keretében lehetőség nyílik majd hasonló pályázati lehetőségre akár már 2016. tavaszán, de fontos információ, hogy vissza térítendő forrásra lehet majd elsősorban számítani.

Értesüljön elsőkézből az új Széchenyi 2020 pályázati felhívások tervezeteiről!

- NAPI PÁLYÁZATI ÉRTESÍTŐ - Bővebben itt!

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.