Hungarikum Bizottság a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai termében megtartott ezévi első ülésén összeállította a törvény erejénél fogva hungarikumnak minősülő nemzeti értékeket összesítő első listát. Ezen mások mellett szerepel például a mohácsi busójárás, a matyó népművészet, Hollókő ófalu, vagy a Hortobágyi Nemzeti Park.

A Hungarikum Bizottságot a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény hívta életre. A Bizottság idei első ülésén hagyta jóvá azt a jegyzéket, amely számba veszi a külön elbírálás nélkül, a törvény erejénél fogva hungarikumnak minősülő nemzeti értékeket.

A testület elfogadta éves munkatervét is, amelyben egyebek között konferenciasorozat szervezése és támogatási pályázatok kiírása szerepel. Emellett döntött a Magyar Értéktárnak a törvény erejénél fogva nemzeti értékekkel való további bővítéséről. A testület további feladatai közé tartozik, hogy összeállítsa az alulról jövő kezdeményezéseken alapuló helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítésével létrejövő Magyar Értéktárat, majd az így nyilvántartott nemzeti értékek egyedi értékelése és minősítése révén létrehozza a Hungarikumok Gyűjteményét.

A Hungarikum Bizottság tevékenységéről, valamint a hungarikumokat összesítő első listáról további tájékoztatást a Hungarikum szakmai oldalon talál.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.