Az elmúlt egy esztendőben az Új Széchenyi Terv keretében 142,5 milliárd forint értékű szennyvízkezelési és vízgazdálkodási beruházás indult, mely éghajlatvédelmi és fenntarthatósági szempontból jelentős előrelépés Magyarország számára. –mondta Bencsik János klíma- és energia ügyekért felelős államtitkár a tatai és tatabányai szennyvíztisztítók korszerűsítésének beruházás indító rendezvényén. A Tatai Öreg tavat tápláló Által-ér vízgyűjtőjén található szennyvíztisztító telepek 2.8 milliárd forintból újulhatnak meg, melyből 2.2 milliárdot az Európai Unió és a Magyar Állam finanszíroz.

Magyarország méreténél fogva az általa kibocsátott üvegházgáz mennyiséggel viszonylag csekély mértékben járult hozzá a globális éghajlatváltozáshoz, ugyanakkor a kedvezőtlen időjárási viszonyok jelentős hatást gyakorolnak hazánk természeti környezetének állapotára. Ezért az elkövetkező évek kiemelt feladata lesz Magyarország alkalmazkodási stratégiájának elkészítése, és a megváltozott éghajlati körülményekhez történő alkalmazkodásunk infrastrukturális feltételeinek megteremtése. – fogalmazott a szakpolitikus. A sikeres alkalmazkodás középpontjában a vízgazdálkodás kell, hogy álljon, miután az előrejelzések szerint hazánk sem fog bővelkedni egészséges ivóvízben és öntözésre használható felszíni vizekben. A vizeink fokozott védelme megköveteli a szennyvízelvezetéssel és tisztítással, az ivóvízbázisaink védelmével, az öntözési és turisztikai céllal hasznosított élővizek vízkormányzással kapcsolatos fejlesztéseinek kiemelt kezelését.

A kormányváltást követően az Új Széchenyi Terv keretében 78 szennyvízkezelési program 91.5 milliárd, 62 vízgazdálkodási fejlesztés pedig 29.7 milliárd forintos támogatásban részesült. A jövőben útjára indítunk számos komplex vízgyűjtő rehabilitációs programot. Ez utóbbi beavatkozások célja az eredeti vízszállító rendszerek és kapacitások helyreállítása, a szelíd tájhasználatra alapozó mezőgazdasági tevékenység, valamint az ökoturizmus infrastrukturális feltételeinek megteremtése.

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. kezelésében lévő tatai és tatabányai szennyvíztisztító összesen 110 ezer ember napi szennyvizét kezeli, s mindkettő a Tatai Öregtó vízgyűjtő területéhez tartozik. A fejlesztések célja, hogy csökkenjen a nitrát élővizekbe kerülése, melynek elérése érdekében egylépcsős biológiai eleveniszapos technológia telepítésére kerül sor.

Bencsik János kiemelte, hogy a szennyvízkezelési beruházásokat párhuzamosan valósítják meg az Által-ér vízgyűjtő-rehabilitációs munkálataival, mely ugyancsak az Európai Unió és a Magyar Állam közös finanszírozásával, közel 1.3 milliárd forint felhasználásával valósul meg. A beruházás a térség árvízi biztonságát is növelni fogja. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy az Által-ér partján épül meg a két várost összekötő 7 km hosszú kerékpárút is, melynek 480 milliós beruházásához 380 millió forint uniós és hazai forrás társul.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.