A biogáz alkalmazások elterjesztése nem csak energetikai, hanem környezetvédelmi, technológiai és társadalmi megfontolásból is szükséges – jelentette ki Nyikos Györgyi fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár a térség legnagyobb biogáz erőművének átadási ünnepségén 2011. május 31-én, Kecskeméten. Az Agrowatt Nonprofit Kft. beruházása a Norvég Alap 344 millió forintos támogatásával valósult meg.

Az Európai Unió elvárásait szem előtt tartva hazánknak is növelnie kell a megújuló és alternatív energiaforrások arányát. E projekt segítségével Magyarországon is teret nyerhet a biogáz technológián alapuló hulladékkezelés és energiatermelés – mondta Nyikos Györgyi, aki beszédében arra is kitért, hogy a beruházás eredményeként létrejött aktív biogáz kutatóközpont alapvető célja, hogy további fejlesztéseket indukáljon és a meglévő biogáz üzemek hatékonyságát javítsa gyakorlati kutatások segítségével.

A projekt közcélúságát szolgálja, hogy a biogáz kutatóközpont az eredményeit a kutatás és az oktatás területén hasznosítja. A központ elméleti és gyakorlati képzési lehetőséget biztosít a helyi oktatási intézmények tanulói számára is – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a cég a kísérletek eredményeit megosztja a piac más szereplőivel is.

Kecskemét a magyar biogáz piacon egyedülálló helyzetben van, hiszen területén immár három ilyen létesítmény is üzemel – állapította meg Nyikos Györgyi. Az iparág gyors fejlődése jó lehetőséget teremt a városban működő oktatási intézmények számára, mert az új technológia képzett szakembereket igényel.

Számos hasonló üzem valósulhat meg az Új Széchenyi Terv forrásaiból. A globális kihívásokra ugyanis a helyi energiaforrásokon és a hazai innováción alapuló lokális rendszerek elterjedése adhat megfelelő válaszokat. Az Új Széchenyi Terv – idén 120 milliárd forintos pályázati keretösszeggel bíró – Zöldgazdaság-fejlesztési Programja éppen e lehetőségek megvalósulását segíti elő – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Beszámolt arról is, hogy a Norvég Alap 2004 óta 135 millió euró támogatást biztosított a Magyarországon megvalósuló projektekhez, és a tervek szerint 2016-ig további 150 millió euró támogatást nyújt a köz érdekében tevékenykedő és közösségi hasznot hozó hazai szervezeteknek, intézményeknek és vállalkozásoknak.

Jelenleg is zajlanak a kétoldalú tárgyalások Magyarország és a támogatást folyósító államok képviselői között a forrás felhasználásának feltételeiről, célterületeiről. A környezetvédelmi célok támogatása mindkét fél számára kiemelt fontosságú. A következő időszak első pályázati felhívásait előreláthatóan 2012 második felében hirdethetik meg – közölte Nyikos Györgyi.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.