Az energiahatékonysági és megújuló energiákra építő felsőoktatási beruházások hosszú távon szolgálják a kutatási és oktatási feladatok magas színvonalú biztosítását – jelentette ki Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár 2011. május 26-án, a Szegedi Tudományegyetemen tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár Szabó Gáborral, az egyetem rektorával a néhány héttel ezelőtt kedvező elbírálásban részesült energetikai fejlesztések előkészületeiről egyeztetett.

A kormány az energiapolitika eszközeivel is szolgálni kívánja a hazai felsőoktatás versenyképességének javítását, ezért európai uniós és hazai közösségi források terhére 1,2 milliárd forinttal támogatja az egyetem Természettudományi és Informatikai Karának biológiai oktatási épületének felújítását, valamint egy napelemes energiatermelést szolgáló beruházás megvalósulását – közölte az államtitkár.

Az intézmény elavult és korszerűtlen fűtési-hűtési, szellőzési és világítási rendszere megdrágítja az épület üzemeltetését, és így az alaptevékenység működési finanszírozásától von el jelentős összegeket. A rossz energiahatékonysági mutatókkal rendelkező épületen olyan beavatkozásokat támogatunk, melyek megvalósulásukkal hosszú távon szolgálhatják a kutatási és oktatási feladatok magas szinten történő biztosítását – hangsúlyozta Bencsik János.

A fejlesztés elvárt eredménye, hogy csökkenjen az energiafelhasználás, az üvegházhatású gázok kibocsátása, közvetett célja pedig az, hogy kényelmesebbé, komfortosabbá tegye a munkát az épületben dolgozók és az ott tanulók számára.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapok során meghozott kormányzati döntések következtében legalább nyolcszorosára növekszik a hazai napelemes villamosenergia termelés kapacitása. Ennek részét képezi a Szegedi Tudományegyetem 24 épületén telepítendő 2754 darab napelem is, melyek összességében 0.6 MW névleges teljesítménnyel rendelkeznek majd.

A bővülő műszerpark működtetése és az éghajlatváltozás miatt folyamatosan növekvő nyári hőmérséklet által megkövetelt klímatechnológia egyre nagyobb energiaigényt jelent. Az intézmény számára évente 27,8 millió forintos villamosenergia megtakarítást eredményező beruházás fenntartható választ nyújt az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás kihívására. Járulékos előny, hogy a nagyfelületű napelemek jelentős benapozástól mentesítik az épületeket, így a nyári időszak hűtési igényei is radikálisan csökkenthetők.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Szeged városában pályázati források segítségével újulhat meg a Tisza-parti Általános Iskola, a Petőfi sugárúti Bölcsőde, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság irodaépülete és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. központja.

A klíma- és energiaügyi államtitkár szegedi látogatása során találkozott Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökkel is, akivel az egyházi fenntartású, közszolgáltatást végző intézmények épületenergetikai felújításának lehetőségeiről folytatott megbeszélést.


Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.