Az Európai Bizottság decemberben tett javaslatot az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartások energiahatékonyságának növelésére, és az Európai Parlament is támogatja az elképzelést. Így a jövőben a regionális fejlesztési alap forrásai is megnyílnak erre a célra. Ahol arra van szükség falakat és tetőket lehet szigetelni, másutt megújuló energiaforrásokat, például napelemeket lehet a támogatásból felszerelni.

„A panellakásokban az energiának legalább 40 százalékát, egyes becslések szerint 70 százalékát egyszerűen elpazaroljuk, mert rosszak a szigetelések, az utcát fűtjük, és korszerűtlen fűtőberendezésekkel” - mondta Harangozó Gábor EP képviselő.
Az épületeken elvégzett korszerűsítések a klímaváltozásra is hatással lesznek. Kevesebb energia kell majd ugyanis az épületek fűtéséhez – márpedig az Európai Unió teljes károsanyag-kibocsátásának 40 százalékáért az épületek felelősek.

„Az energiahatékonysági beruházásokra ki tudjuk szélesíteni a támogatások körét egyrészt, másrészt az eddigi források több, mint a dupláját tudjuk erre költeni.”
Bizonyos forrásokat ugyanis már eddig is lehetett a panellakások felújítására fordítani, de az új alapból igényelhető támogatások valóban érzékelhető javulást eredményezhetnek majd.

Harangozó Gábor EP képviselő elmondta azt is, hogy „2013-ig a teljes magyarországi panelállomány 90 százalékát föl tudjuk újítani, ki tudjuk cserélni a nyílászárókat, fűtéskorszerűsítést, tehát mindent, ami energiahatékonysággal kapcsolatos beruházás: szigetelések, és a szigeteléssel együtt a homlokzatfelújítások.”
A támogatás az építőipari kisvállalkozások számára munkalehetőséget teremt, az elvégzett munkának köszönhetően pedig hosszú távon jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg.

Forrás: euvideohu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.