Július 15-i közleményében arról tájékoztat a Magyar Energia Hivatal (MEH), hogy visszavonja a szélerőművek létesítéséhez szükséges kapacitás-jogosultságért kiírt pályázati kiírási dokumentációt. Az eredményhirdetés nélkül lezárt pályázat hatására bizonyára megrendül a befektetők bizalma, amely nem csak a szélenergia-, hanem az egész megújulóenergia-szektornak kár okoz.

A nemzeti fejlesztési miniszter június közepén kiadott rendelete több ponton is módosította a folyamatban lévő széltender feltételeit. Már akkor valószínűsíteni lehetett, hogy ezzel a miniszter a pályázat érvénytelenítését készíti elő. A jogszabály-módosításra hivatkozva most a MEH hivatalosan is visszavonta a pályázatot, azaz nem hirdet eredményt a 2010. március 1-én pályázatot benyújtott beruházók között.

A MEH 2006 tavasza óta nem adott ki szélkvótát (ún. kapacitás létesítési jogosultságot), amely elengedhetetlen eleme a szélerőművek engedélyezési folyamatának. 2006 óta tehát egyetlen beruházó sem kapott engedélyt hálózatra csatlakozó szélerőmű létesítésére. 2009-ben az egész szélenergia-szakma üdvözölte a kiírt pályázatot, az érvénytelenítése azonban újabb bizonytalan időpontra halasztja az újabb szélenergia-beruházások megvalósulását. A pályázat visszavonás az Energia Klub becslése szerint közvetlenül is 4-6 Mrd Ft értékű beruházási előkészületeket érint, a befektetői bizalom megrendülése azonban közvetetten még nagyobb kárt okozhat a megújulóenergia-szektornak. A szélenergia hasznosítása az egyik legkisebb károsanyag-kibocsátással járó energiatermelési mód, amelyre Magyarországnak is kiváló lehetőségei vannak.

Forrás: energiaklub.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.