16 ezer hűtőt és mosógépet cserélhetnek energiatakarékosra a rászorulók

Hatalmas érdeklődés kísérte a zöldtárca által meghirdetett Klímabarát Háztartás Programot: egy hónap alatt több mint egymilliárd forint értékű energiatakarékos háztartási gépre pályáztak az időskorúakat, nagycsaládosokat, a fogyatékkal élőket és a regisztrált munkanélkülieket segítő alapítványok és egyesületek. A program sikerét jelzi, hogy a rászorulók eddig több mint 16 ezer háztartás energiafaló hűtő- és mosógép klímabarát cseréjére nyújtottak be pályázatot. A Klímabarát Háztartás Program egyszerre szolgál klímavédelmi, szociális és gazdaságélénkítő célokat.

A Zöld Beruházási Rendszer részeként a környezetvédelmi tárca a Klímabarát Otthon és az Izzócsere Program után március 23-án hirdette meg a Klímabarát Háztartás Programot, melynek keretében a rászorulók energiafaló hűtő- és mosógépeket cserélhetnek energiatakarékosra. Az eddig benyújtott pályázatok elérték a meghirdetett 1 milliárdos keretösszeget, ezért a tárca felfüggesztette a pályázatot és folyamatosan végzi azok elbírálását. Eddig több mint 16 ezer háztartási gép cseréjére nyújtottak be több mint 270 pályázatot a rászorulókat támogató szervezetek. A gépcserével háztartásonként akár évi 15 ezer forintot lehet megspórolni a rezsiköltségből.

A környezetvédelmi minisztérium korszerű és energiahatékony háztartási gépek beszerzéséhez gépenként 60-70 ezer forintos támogatást nyújt az időskorúakat, nagycsaládosokat, a fogyatékkal élőket és a regisztrált munkanélkülieket segítő alapítványok és egyesületek számára. A program keretében a tárca háztartásonként és a pályázatot benyújtó szervezetek saját részére székhelyenként 1 darab régi mosógép „A” energiahatékonysági osztályú új mosógépre és/vagy 1 darab régi hűtőgép „A”, „A+”, „A++” energiahatékonysági osztályú új hűtőgépre történő lecserélését támogatja. Egy pályázaton maximálisan bruttó 70 000 Ft támogatás nyújtható A+ és A++ energiacímkével rendelkező hűtőgép  vásárlására, „A” energiaosztályú hűtő- és mosógép esetén pedig a maximális támogatás összege 60 000 Ft. A pályázatokat az adózáskor is használt elektronikus nyomtatvány kitöltő rendszeren (ABEV) – ügyfélkapun - keresztül lehetett benyújtani

Mivel a támogatás elsődleges célja a klímavédelem, ezért az új háztartási gépek vásárlása mellett a program kiemelt hangsúlyt fektet a működőképes, régi háztartási gépek visszagyűjtésére. A klímavédelmi programmal mintegy 2 ezer tonnával csökkenhet a háztartások éves CO2 kibocsátását, ami egy 200 hektáros tölgyerdő éves CO2 megkötésének felel meg.

A magyarországi háztartásokban a nagyháztartási gépek 43,2%-a 8 évnél idősebb. Amennyiben az összes, kevésbé korszerű készüléket lecserélnék a legkorszerűbb, energiatakarékos készülékekre, akkor elméletileg összesen 1,8 millió tonna CO2 kibocsátás csökkentést lehetne elérni. A környezetvédelmi cél mellett a gépcsere jelentős megtakarítást is eredményez. A korszerű háztartási gépek 20-50%-kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint a régebbi társaik. Egy 1995-ben gyártott kombinált hűtőgép lecserélésekor közel 10.000 Ft-ot lehet évente megtakarítani, de például egy, a ’80-as évekből származó hűtő cseréjével több mint 15.000 Ft-ot lehet spórolni minden évben.

A Magyarországon forgalomban lévő hűtő- és mosógépeken az uniós szabályozásnak megfelelően kötelező elhelyezni az energiacímkét. Az energiacímke A–G-ig osztályozza a készülékeket energiahatékonyságuk szerint. A „C” energiaosztályú készülékek átlagosan 65%-kal, a „B” energiaosztályúak pedig 30%-kal több áramot fogyasztanak, mint az azonos űrtartalmú és kivitelű „A” osztályú készülékek.

Forrás: kvvm.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.