Átlagosan 42 hónap, hogy Európában építési engedélyt adjanak ki egy szélerőműre. Olaszország Belgium és az Egyesült Királyság a leggyorsabbak, Spanyolország és Portugália, pedig a leglassabbak között szerepel. Ezeket a tényeket egy, az Európai Szélenergia Szervezet által koordinált és az EU által finanszírozott kutatás a Wind Barrier (Szélgát) keretében hozták nyilvánosságra .



A szükséges engedélyezési idő a szárazföldi telepítésű (onshore) szélturbinák esetén kb. 10 és 60 hónap között mozog. Ennek a hatalmas különbségnek az okai változók, de benne foglaltatik az eljáró hatóságok nagy száma, és a fejlesztők számára világos közigazgatási eljárási szabályok hiánya. A lista csúcsán Finnország helyezkedik el valamivel több mint 8 hónappal, közvetlenül mögötte Ausztria (10 hónap), Románia (15 hónap) és Olaszország (18 hónap). Az ország ahol legjobban próbára teszik egy beruházó türelmét, Portugália , ahol több mint 58 hónapba kerül átlagosan az engedély beszerzése. Szintén a lista végén szerepel Spanyolország (57 hónap), Görögország (50 hónap) és Lengyelország (43 hónap).

A Wind Barrier (Szélgát) projekt minden országban egyaránt vizsgálta azokat a hatóságokat, amelyekkel kapcsolatba kellet lépni, hogy kiadják az engedélyt egy szárazföldön telepített szélerőműre. Dániában van a legkevesebb eljáró hatóság, csupán 5, amíg Görögországban csaknem 41 hatóság jár el az engedélyeztetés során. Azonban nincs közvetlen kapcsolat az eljáró hatóságok száma, és az engedélyezési idő hossza között. Spanyolországban például , ahol az egyik legkevesebb (9) hatósággal kell együttműködni, - mégis - több mint 57 hónapba telik egy engedély kibocsátása.

„Ha Európa komolyan gondolja, hogy 20% megújuló energiát akar használni 2020.-ig, néhány tagállamnak fel kell gyorsítani  a szélerőművekre vonatkozó engedélyezési eljárásait” nyilatkozott  Justin Wilkes, az EWEA szabályozási igazgatója. „Számos dolgot minden tagállam megtehet, például: egyablakos ügyintézési rendszer bevezetése, az összes hatósággal egy helyen való kommunikáció céljából,  továbbá világos eljárási szabályok alkotása, a fejlesztők számára, és gyorsított térségi tervezési eszabályok bevezetése. A Megújuló Energia  Direktíva valódi lehetőséget kínál a kívánt változásokra néhány tagállamban” mondta.

A tengeri telepítésű (offshore) szektor tapasztalatai sokkal kedvezőbbek. Ahhoz, hogy  a beruházók zöld utat kapjanak ,átlagosan 18 hónap szükséges, sokkal kevesebb, mint az onshore-ok esetében. ”Néhány államban, ahol offshore szélerőművek működnek, hatékony döntéshozó mechanizmusokat alkottak a szektor számára , ezzel megkönnyítették az offshore fejlesztők helyzetét” állapította meg Wilkes.

Az Európai Szélenergia Konferencia és Vásár (EWEC) harmadik napján a Szélgát tanulmány csupán egy része került  ezze nyilvánosságra, melynek teljes anyaga egy részletes jelentés keretében lesz közreadva (2010 Júliusában), minden adminisztrációval és  a közigazgatási szervekkel, illetve azok eljárásaival kapcsolatos adattal, ami a szélerőművek fejlesztésére vonatkozik.


További hírek

Paolo Berrino, EWEA
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+32 486 277 169

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.