A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium csaknem 2 millió tonna kiotói kvóta eladására kötött szerződést, melyből várhatóan 4 milliárd forint bevétel folyik be a KVVM erre a célra elkülönített kincstári számlájára. A mostani ügylettel együtt a zöldtárca eddig mintegy 40 milliárd kvótabevételre tett szert, melyet maradéktalanul a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében használ majd fel mérhető szén-dioxid-kibocsátás csökkentő beruházásokra.

A zöldtárca egy – a teljes eladható kvótavagyonához viszonyítva - kisebb tételű kiotói kvótamennyiség eladására kötött szerződést, melyből várhatóan 4 milliárd forint bevétele folyik be a tárca e célra elkülönített kincstári számlájára. A csaknem 2 millió kvótát a szerződő kereskedő cég részletben hívja le, a kvóták végfelhasználója a tárca információja szerint Japán.

Jelenleg a hazánk által értékesíthető kvótamennyiség számítások szerint 120 és 147 millió tonna között van. Eddig Magyarország ennek mintegy 10%-át értékesítette. Ahogy azt a tárca már tavaly nyilvánosságra hozta, a kvótaértékesítésből korábban összesen csaknem 36 milliárd Ft folyt be. Ebből a ZBR keretében már mintegy 15 milliárd Ft-ot lekötöttek a Klímabarát Otthon panel alprogramjának pályázói, a hagyományos építésű épületekre pedig folyamatosan érkeznek a pályázatok.

A tárca folyamatosan tárgyal a kvótapiacon, ezek többsége azonban egyelőre a piackutató jellegű árajánlat-kéréseknél tart. A tárgyalások során kiajánlott szerződésekben előre meghatározottak azok a zöldítési célok, amelyekre a majdani bevétel fordítható, ezekből változatlanul kizárólag üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentő projektek finanszírozhatók. A ZBR részeként a tárca hamarosan további pályázatokat ír ki energiatakarékos háztartási gépek és energiatakarékos izzók cseréjére. A kvótaértékesítésből befolyó keret felülről nyitott, azaz valamennyi újonnan befolyó kvótapénz ugyancsak kizárólag a ZBR keretében költhető el.

Forrás: kvvm.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.