magyarok

A tavalyinál is többen nyerhetnek ösztöndíjat idén a szórvány magyarságát támogató Petőfi Sándor Program (PSP) és a diaszpórára összpontosító Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) pályázatain. Az előbbi keretszámát 65-ről 75-re, utóbbiét, amely 30 fős egyházi ösztöndíjpályázattal egészül ki, 115-ről 150-re emelték - jelentette be csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának vezetője.

 

 

 

Az 1,1 milliárdos keretösszegű programok, a KCSP 2013-as és a PSP 2015-ös elindítása óta összesen 525 ösztöndíjas nyert támogatást, az ő munkájuk révén pedig jelentős mennyiségű tudást sikerült felhalmozni, a két program 47, illetve 50 résztvevővel indult.

A déli féltekére küldött ösztöndíjasok mandátumát az eddigi hatról hét hónapra hosszabbítják, a többieké továbbra is kilenc hónap marad; jelezte: a nap folyamán közzétették a pályázati felhívásokat, a jelentkezési határidő pedig március 12-én zárul.

Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy a pályázati szabályok szerint öt év alatt kétszer lehet részt venni a programokban, a feltételek között említve a betöltött 20. életévet, a magyar állampolgárságot, a büntetlen előéletet, a legalább középfokú végzettséget, a közösségszervezői tapasztalatot, illetve az angol nyelv magas szintű, a célország nyelvének esetleges ismeretét.

Grezsa István a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos a sajtótájékoztatón arról beszélt: a diaszpóratanácsban érkezett korábban jelzés arról, hogy a nyugati magyar közösségekben mind nagyobb a történelmi egyházak lelkészhiánya, ezért indították el "úttörő jelleggel és próbajelleggel" a lelkészi ösztöndíjprogramot. Ennek feltételei megegyeznek a KCSP-éval, ugyanakkor a pályázóktól püspöki ajánlást, hozzájárulást is kérnek, mondta el.

A miniszteri biztos reményét fejezte ki, hogy az összesen 225, Magyarországot és a magyar nemzetpolitikát külföldön képviselő ösztöndíjas hozzájárul ahhoz, hogy egyre magasabb szinten lehessen megszervezni a magyar közösségeket, függetlenül attól, a világ mely részén élnek. Felhívta a figyelmet arra is: a jelentkezés feltétele a magyar állampolgárság, a magyarországi lakhely azonban nem, ami azt jelenti, hogy a világban bárhol élő magyar részt vehet egy másik magyar közösség fejlesztésében.

Kérdésre válaszolva a miniszteri biztos elmondta: mivel a Petőfi Sándor Program nagyjából az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területét fedi le, így új országot az idén nem vontak be, ám a kijevi magyarok részéről jelzés érkezett, hogy szeretnének fogadó szervezetet létrehozni, ugyanakkor a Kőrösi Csoma Sándor Programba egy év kihagyással visszakerült Törökország.

Forrás: kormany.hu

 

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.