tolókocsi kutya

Három pályázatot hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az otthonukban fogyatékossággal élő embereket segítő civil szervezeteknek - közölte az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Czibere Károly a VIII. kerületben található, fogyatékossággal élők által működtetett Nem Adom Fel Cafe & Barban közölte, a felhívásokkal a felnőttkorban látássérültté vált emberek elemi rehabilitációját, segítő és terápiás kutyák kiképzését, valamint a fogyatékossággal élők családjának információt nyújtó szervezeteket támogatják összesen mintegy 150 millió forint értékben.
Elmondta, az elemi rehabilitációs szolgáltatások a felnőttkorban látássérültté vált embereket támogatják az olyan alapvető dolgok "újratanulásában", mint az utcai tájékozódás, a munkakeresés vagy a konyha használata. Erre a célra 100 millió forintos keret áll most rendelkezésre.

A segítő kutyák - nemcsak vakvezető, hanem például mozgáskorlátozottakat segítő, rohamokat jelző állatok - kiképzését 25 millió forinttal támogatják - tette hozzá.

Az úgynevezett szülősegítő szolgáltatások támogatására pedig 20 millió forint áll rendelkezésre. Erre olyan kisebb szervezetek, egyesületek, alapítványok pályázhatnak, amelyek fogyatékosságtípus szerint gyűjtik össze az érintetteket, és a hozzátartozóknak tájékoztatást nyújtanak, segítenek a jogérvényesítésben és különböző ügyek intézésében - mondta Czibere Károly.

Kitért arra is, hogy a csütörtökön elfogadott, jövő évi költségvetésben mindhárom terület támogatási összegét emelték, így 2018-ban a terápiás kutyák kiképzésére már 45 millió, a szülősegítő szolgáltatásokra 30 millió, az elemi rehabilitációra pedig 120 millió forint jut majd.

Az államtitkár kiemelte, az otthonukban fogyatékossággal élő emberek számára is meg kell teremteni az integráció lehetőségét, hogy hozzáférjenek az alapvető szolgáltatásokhoz, és ne maradjanak magukra a problémáikkal, ne éljenek izoláltan.
Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a segítő-terápiás állatok nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is tudnak segíteni a fogyatékossággal élőknek, mivel általában "nagy látványosság", ha megjelenik egy kerekesszékes, de a kutyák segítenek feloldani a feszültséget és ledönteni a tabukat az emberek között.

A sajtótájékoztató után a kerekesszékes Mányik Richárd bemutatót tartott kutyájával. Az újságírók láthatták, hogyan hoz oda az állat bizonyos tárgyakat a gazdájának, segít levenni egyes ruhadarabokat, valamint felvenni a leejtett kulcscsomót vagy aprópénzt.
A pályázatok kiírásával és lefolytatásával az Emmi a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.-t bízta meg. További információk a http://fszk.hu/palyazatok/palyazati-felhivasok/ oldalon találhatók.

Forrás: kormany.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.