gebeneuro

A Portfolio értesülése szerint a kormánynak nem sikerült a 18 milliárd forintos brüsszeli büntetést lealkudnia, mivel Brüsszel annyira súlyos és cédhetetlen szabálytalanságokat talált. A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap azt közölte az MTI-vel, hogy a kormány 18 milliárd forintot köteles visszafizetni az Európai Bizottságnak az EMIR-rendszer kiépítésével kapcsolatos szabálytalan közbeszerzések miatt.

A büntetés oka, hogy az előző uniós ciklus forráselosztásának informatikai rendszerénél, az EMIR-nél súlyos közbeszerzésekkel kapcsolatos szabálytalanságokat találtak. Ezért a szerződések 100%-át, vagyis 18 milliárd forintot követel vissza az Európai Bizottság.

A kormány úgy ítéli, hogy nem tudja megvédeni a még 201, előtt történt szabálytalanságokat, ezért kénytelen elfogadni a pénzügyi korrekciót, azaz kénytelen visszafizetni a pénzt és ezzel együtt megtette a büntetőfeljelentést is - írja a Portfolio.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ jelezte, hogy az Európai Unió 2003 és 2009 között megkötött szerződések közül 8 esetben talált súlyos szabálytalanságot.

További részletek a Portfolio cikkében - itt!

Forrás: Portfolio.hu