Előreláthatólag a mostanihoz hasonló nagyságrendű - azaz jelenlegi árfolyamon 1400 milliárd forint - uniós agrár- és vidékfejlesztési forrás áll majd Magyarország rendelkezésére 2014-2020 között, a következő uniós költségvetési időszakban - nyilatkozta V. Németh Zsolt. 

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára hozzátette: az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) a jelenlegi EU-költségvetési időszakban rendelkezésre álló uniós támogatási forrás 93 százalékát már lekötötték az agráriumban. A lekötött források több mint 60 százalékát kifizették, a fennmaradó hányad kifizetésére pedig még mintegy két és fél év áll rendelkezésre.

A vidékfejlesztés finanszírozására - például munkahelyteremtésre, gazdaságfejlesztésre, valamint a vidéki örökség megőrzésére vagy a közösségvezérelt célok megvalósítására - az 1400 milliárd forintból mintegy 20 százalék jutott. A következő uniós költségvetési időszakban ezen a területen a korábbihoz hasonló arányú támogatással, de várhatóan mégis több pénzzel lehet majd számolni. Forrásokat szeretnénk ugyanis bevonni erre a területre például a szociális és gazdaságfejlesztési innovációs, valamint a regionális fejlesztési alapból is - fejtette ki az államtitkár.

V. Németh Zsolt minderről a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Tanácsának ülésén beszélt a szaktárcánál. A fórumon a tanács tagjai kaptak tájékoztatást a vidékfejlesztés aktuális kérdéseiről, például a támogatásokkal összefüggésben, de szóba került a vidékfejlesztési program társadalmi vitája is.


Mezőszentgyörgyi Dávid, az MNVH főtitkára elmondta: az EMVA támogatás III-as és IV-es tengelyének lekötési aránya meghaladja a 80 százalékot, a IV-es tengelyé pedig egy hónapon belül várhatóan 90 százalék felett lesz. A következő uniós költségvetési ciklusban pedig reális cél, hogy ennek a területnek - új néven a VI-os prioritásnak - a forrásaránya tovább növekedjen, és 20 százalék körüli legyen.

A főtitkár jelezte: a következő EU tervezési ciklusban - 2014-2020 között – a kormány döntése alapján Magyarországon négy hangsúlyos terület lesz. Ezek az állattenyésztés, a vízgazdálkodás és az öntözés, a nagy kézi munkaigényű ágazatok - például a kertészet, a népi hagyományőrzés, de a gyógynövény-termesztés is -, valamint az élelmiszeripar fejlesztése.

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.