penz

Mintegy 300 milliárd forinttal emelte meg a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési keretösszegét. Ezzel a 2016 végéig elérhető, magyar gazdaságot ösztönző pályázati keret több mint 2200 milliárd forintra emelkedett.

A kormány – korábbi ígéretének megfelelően – megkönnyítette és felgyorsította az uniós forrásokhoz való hozzáférést a vállalkozások számára – mutatott rá Rákossy Balázs. Mint fogalmazott: a kormány az Éves Fejlesztési Keret (ÉFK) módosításával a keretösszeg 296 milliárd forintos megemelésével 7 új pályázati felhívás megjelenéséről is döntött, így év végéig összesen 96 pályázati felhívás érhető el 2209,4 milliárd forint értékben. A módosítások a beruházások, fejlesztések sikeres megvalósulását szolgálják – tette hozzá az államtitkár.

A legjelentősebb változások közé sorolta a GINOP kutatásfejlesztési támogatásának keretösszegének megemelését. Az előzőhöz képest ugyanis 180 milliárd forinttal több: 438,6 milliárd forintra lehet pályázni 2016 decemberéig.

Újdonság, hogy idén a vállalkozások kutatás-fejlesztésre és innovációs tevékenységre visszatérítendő támogatást is igényelhetnek. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hiteltermékkel kiegészítve” című felhívás a 2015-ben meghirdetett konstrukcióra beérkezett nagyszámú igényhez igazodva további 30 milliárd forint pénzügyi eszközzel kiegészített konstrukcióban (pénzügyi eszköz kerete 15 milliárd forint) vehető igénybe. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” szintén új felhívás lesz. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” pályázatra beérkezett jelentős számú igény alapján vált indokolttá az új, kombinált konstrukció indítása 55 milliárd forint vissza nem térítendő, és 28 milliárd forint pénzügyi eszköz forrással.

A pénzügyi eszközök keretösszege is jelentősen megnövekedett. 96,1 milliárd forint emelést követően az év végéig meghirdethető összeg 632 milliárd forint lett – tudatta Rákossy Balázs hozzátéve: ez kutatás-fejlesztési területen az előbbiekben említett két új konstrukció megjelenését is magában foglalja.

Valamennyi változtatás célja, hogy a piaci igényeknek leginkább megfelelő pályázati kiírások szülessenek, és az európai uniós forrásokkal nagy lendületet adjunk a magyar gazdaságnak – szögezte le az államtitkár. Mint mondta: ahogyan az elmúlt években, úgy az előttünk álló időszakban is az a célunk, hogy megőrizzük a magyar gazdasági növekedés dinamikáját, és ebben nagyon fontos szerepe van az uniós források hatékony felhasználásának. A fejlesztési pénzek elosztásánál a legfontosabb, hogy az állam ne csak kihelyezze az uniós forrásokat, mint a korábbi ciklusban, hanem hogy jól tegye mindezt, és a támogatások így a legjobb helyre kerüljenek. A GINOP keretében rendelkezésre álló fejlesztési források a magyar gazdaság növekedéséhez, további munkahelyek létrejöttéhez és így Magyarország előrejutásához járulnak hozzá – emelte ki a Rákossy Balázs.

Forrás: kormany.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.