Mintegy ötezer pályázat érkezett október elejéig a mikro-, kis- és középvállalkozásoktól a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében eddig meghirdetett 631 milliárd forint forrásra - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára kedden Debrecenben sajtótájékoztatón.

Rákossy Balázs hozzátette: 24 pályázatot hirdettek már meg, ezeket az év végéig további 28 követi, az idén a GINOP keretében 2020-ig rendelkezésre álló 2700 milliárd forint egyharmada, 900 milliárd forint válik elérhetővé az mkkv-knak gazdaságfejlesztésre, foglalkozásbővítésre, illetve kutatási, fejlesztési és innovációs célok (K+F+I) megvalósítására.

Debrecenben már 26 sikeres vállalat 2,3 milliárd forintot, Hajdú-Biharban további 52 cég 4,4 milliárd forint GINOP-támogatás nyert az év folyamán - mutatott rá Rákossy Balázs.

A cívisváros egyébként országosan is példaadó módon alapozta meg az uniós források felhasználását a 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési ciklusban: a gazdaságfejlesztés terén 1421 projekt valósult meg 108 milliárd forint támogatással, a regionális fejlesztési programok keretében pedig 1211 projekt 61 milliárd forint támogatással - ismertette az államtitkár.

Hozzátette: ezen a két területen ugyanebben az időszakban Hajdú-Bihar többi települése összesen 144, illetve 160 milliárd forint uniós támogatást kapott.

Rákossy Balázs elmondta azt is, hogy jövőre - az uniós támogatások mellett - nulla százalékhoz közeli kamatozású kedvezményes hitelekkel is támogatják a gazdasági fejlesztéseket.

Kamattámogatásra 750 milliárd forint áll majd rendelkezésre, s bár a támogatások elsődleges kedvezményezettjei az mkkv-k, azok a nagyobb vállalkozások is forrásokhoz juthatnak, amelyek jelentős kisbeszállítói körrel rendelkeznek - jelentette be az NGM államtitkára.

Papp László polgármester (Fidesz-KDNP), a GINOP monitoring bizottságának első vidéki, Debrecenben megtartott ülését követő tájékoztatón kiemelte: a város célja, hogy a helyi kis- és közepes vállalkozások legyenek a legnagyobb nyertesei a fejlesztési időszaknak, és minden lehetséges uniós forrást megszerezzenek a térség fejlesztése érdekében.

A debreceni önkormányzat az uniós források lehívásának támogatására létrehozta az EDC Nonprofit Kft.-t, amely a gazdaságfejlesztés, a városfejlesztés és a befektetésösztönzés terén támogatja elsősorban információkkal a vállalkozásokat - fűzte hozzá a polgármester.

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.