clause 684509 960 720

Az európai uniós támogatások igénybevételét szabályozó keretrendelet módosulása folytán közel háromszorosára emelkedett az igénybe vehető támogatási előleg összege. háromszáz millió, valamint négyszázötven millió forint helyett egymilliárd forintra emelkedett a támogatási előleg maximuma.

A Magyar Közlöny 2016. március 9. napján megjelent, 33. számában megjelent a 2014–2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014 (XI.5.) Kormányrendelet módosítása.

A módosítás következtében kiegészült, valamint módosult a támogatás kifizetésének előlegkifizetésre vonatkozó szabályozása. A Kormányrendelet 115. §-a (2a) ponttal egészül ki az alábbiak szerint:

„(2a) A biztosítéknyújtási kötelezettség alól a 84. § (1) bekezdése alapján mentes közszféra szervezet kedvezményezett számára az előleg azonnali kifizetésre kerül a támogatási szerződés megkötését követően, ha a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg vagy a szerződéskötési folyamat során az előlegigénylési dokumentációt is benyújtja.”

A kiegészítés értelmében amennyiben az előlegigénylési dokumentáció is benyújtásra kerül, azonnali előlegkifizetésre kerülhet sor mindazok részére, akik a közszférába tartozó szervezetként a Kormányrendelet szerint mentesülnek a biztosítékadási kötelezettség alól (pl. költségvetési szervek, helyi és nemzetiségi önkormányzatok).

Így - az előlegigénylés pozitív elbírálása esetén – a támogatási előleg kifizetésére a közszférába tartozó szervezetek esetében a beérkezéstől számított 15 napos határidő helyett most már haladéktalanul sor kerülhet.

Változik továbbá a támogatási előleg maximalizált összege is. A Kormányrendelet 116.§ (2) bekezdése alapján jelenleg a támogatási előleg mértéke és összege nem haladhatja meg a megítélt támogatás összegének 25%-át, de legfeljebb háromszázmillió forintot. Belföldi természetes személyek, mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint civil szervezetek, egyházi jogi személyek, nonprofit gazdasági társaságok és köztestületek, mint kedvezményezettek esetén a támogatási előleg maximuma a támogatás összegének 50%-a, de legfeljebb háromszázmillió forint, míg a kutatás, műszaki fejlesztés esetén 75%-a, de legfeljebb négyszázötvenmillió forint.
A módosítás eredményeképp - a százalékos értékek érintetlenül hagyása mellett - a maximalizált támogatási előleg összegek a háromszázmillió, valamint négyszázötvenmillió forintról egymilliárd forintra változnak.

Módosul a támogatási előleg kifizetését követő időközi kifizetésre benyújtandó igénylés határideje is. Eddig a támogatási előleg kifizetését követő 6 hónapon belül volt szükség az időközi kifizetési igénylés benyújtására, hogy a támogatási előleg visszafizetését elkerüljék a kedvezményezettek, mostantól pedig 8 hónapon belül kell benyújtaniuk ezt az igénylést.

Forrás: Magyar Közlöny

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.