nyurgaponty cmyk

A Magyar Közlöny mai számában került közzétételre, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) éves fejlesztési keretét rögzítő határozat módosítása. A program éves fejlesztési keretének módosítása a felhívásonként biztosított keretösszegeket érinti, ugyanis bizonyos fejlesztések prioritást élveznek a többivel szemben.

Az elmúlt hétéves európai uniós költségvetési időszak 13,7 milliárd forintos keretével szemben a jelenlegi időszakban több mint 16 milliárd forintot fordíthat Magyarország halgazdálkodási pályázatokra, amelyek a hazai halak tenyésztését, feldolgozását és fogyasztásának erősítését is szolgálják - közölte Viski József pénteken Keszthelyen.

Viski József, a Pannon Egyetem Georgikon Karán kibővített és megújult hallaboratórium átadásán beszélt arról, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakban a halászati operatív program keretében biztosított 13,7 milliárd forintos teljes forrásból február végéig 12,6 milliárd forintot fizettek ki. Az elszámolások lezárásáig várhatóan szinte száz százalékban sikerül felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat. A jelenlegi hétéves ciklusban - a hazai, mintegy 25 százalékos hozzájárulással együtt - a korábbit meghaladó összeget, 16 milliárd forintot használhatnak fel a halgazdálkodási operatív program keretében - jelezte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.

Kifejtette: a jelenleg rendelkezésre álló pályázati források révén kívánják fejleszteni a halászattal foglalkozó vállalkozásokat, javítani a termelés és a feldolgozás lehetőségeit, de tudományos, innovatív technológiák fejlesztésére, szakemberképzésre, illetve a magyar lakosság halfogyasztásának ösztönzésére is biztosítanak forrást. Ez utóbbi kapcsán hozzátette: az európai uniós 25 kilogrammos éves átlaghoz képest a magyar fogyasztók mindössze évente 5 kilogramm halat fogyasztanak.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora emlékeztetett arra, hogy a most felavatott hallaboratórium a Georgikon állattani és akvakultúra csoportjának tudományos és nemzetközi megjelenési lehetőségeit javítja.

Polgár J. Péter dékán ehhez azt is hozzátette: Keszthelyen második éve folyik halas képzés, amelynek keretében az akvarisztikától a tengerbiológián át a sporthorgászatig terjed az oktatott tárgyak listája.

Bercsényi Miklós egyetemi tanár arról beszélt, hogy a hallaboratórium oktatási és tudományos munkájának középpontjában a ragadozóhalakkal kapcsolatos kutatások állnak, számos eredményüket - például a ragadozóhalak tápos tenyésztését - már hazai cégek üzemszerűen is alkalmazzák. Legfőbb céljuk, hogy Magyarország legyen az európai harcsatermelés központja.

A száz százalékos támogatással, 167 millió forintból felújított és kibővített laboratóriumi épületről Beliczky Gábor tanársegéd elmondta: 150 négyzetméteres új csarnokot építettek, konferenciatermet alakítottak ki, új halas kísérleti rendszerek megvalósítására nyílt lehetőség és informatikai beruházást is végrehajtottak. A magyar mellett angol nyelven is folyó halas oktatás kiszolgálása mellett tudományos és bemutatóhelyként is szolgál a keszthelyi hallaboratórium.

A MAHOP átfogó célkitűzései között szerepelnek elsődlegesen a haltermelés versenyképességének növelése, a biodiverzitás megőrzése, vagy növelése mellett, az akvakultúra fenntarthatóságának növelése alternatív energiák használatával, illetve a környezetterhelés csökkentésével. Továbbá az akvakultúra diverzifikációjának, illetve új fajok termelésbe vonásának támogatása. Emellett támogatják az intenzív, innovatív technológiákat alkalmazó precíziós haltermelés fejlesztését, a halfeldolgozás, és a magas feldolgozottságú, konyhakész termékek gyártását.

Ezeknek a technológiáknak a fejlődése érdekében támogatják a halászati kutatásokat.

Mindezeken túl a MAHOP támogatja a halgazdálkodási szereplők horizontális és vertikális együttműködésének, a termelő szervezetek és a szakmaközi szervezetek létrehozásának ösztönzését, a halfogyasztás növelését, haltermékek népszerűsítését, a hal-marketing támogatását, valamint a monitoring, az adatgyűjtést és az ellenőrzést.

Kiemelt projektnek minősítették:

  • az 1380/2013/EU rendelet 25. cikke (1) és (2) bekezdésében előírtak szerint meghatározott és a 199/2008/EK rendeletben tovább pontosított adatgyűjtés, adatkezelés és felhasználás támogatását (MAHOP-3.1-2016);
  • a fenti rendelet 36. cikkében előírt és az 1224/2009/EK rendeletben tovább pontosított uniós ellenőrzési, vizsgálati és végrehajtási rendszer megvalósítását (MAHOP-3.2-2016); továbbá 
  • a MAHOP megvalósítását szolgáló technikai segítségnyújtás projektet (MAHOP-7.1-2016).

A kiemelt projektekre összesen több, mint 1 milliárd Forint támogatást szánnak.

A 1198/2016. (IV. 15.) Korm. határozata módosításának teljes szövege itt érhető el.

Forrás: MTI/Magyar Közlöny

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.