231063

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatója lapján a VS.hu közölt cikket, mely szerint a bemutatott tervezet szerint számos állami intézmény szűnhet meg idén júliustól jogutód nélkül vagy jogutóddal.  

A lista összeállítására Lázár János kapott megbízást a kormánytól. A következő napokban tárgyalások indulnak a Miniszterelnökség és a minisztériumok között, hogy az intézményeket hogyan lehet a tárcákba visszaolvasztani. A végső döntés februárban születik meg.  A Miniszterelnökség azt javasolja, hogy a fenntartó minisztérium lássa el a megszűnő intézmény feladatát. A hivatalok dolgozóit Lázár a sajtótájékoztatón bürokratáknak nevezte.

Ha a kormány elfogadja Lázár János tervezetét, akkor tizenhárom állami intézmény szűnhet meg jogutód nélkül, további hatvan pedig jogutóddal, vagyis ennyi olvadhat bele a fenntartó minisztériumba - írja a VS.hu a miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatójára hivatkozva. A megszűnés nem jelenti az adott feladat megszűnését. A döntés közel 50 ezer embert érint, így elbocsátások is várhatóak - olvasható az oldalon.   A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2017. január 1-től szűnne meg jogutóddal.

A hír számos kényes kérdést vet fel.  Az MVH "reformja" kapcsán az utóbbi 2 évben jelentős és pozitív változások álltak be az ügyintézés színvonalában és az ügyfélközpontúságban.   Ha valóban megszüntetésre kerül sor, akkor egy addigra már jól működő, összeszokott csapat kerül majd "szétbontásra" akiknek esélye sem lesz élvezni azt az eljárási szabadságot, melyet az évek óta ügyfelek által is kívánt és követelt, "Ket." (A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény) alóli kikerülés hozott meg.  Pedig ebben a ciklusban lenne igazán esélye a hivatalnak, hogy megmutassa mit ért a valódi ügyfélközpontú eljárásrenden és hogy tudja azt működtetni a Ket. rugalmatlan megkötései nélkül.

2017 elejére pályázati "nagyüzem" várható, sokan már a támogatott projeketjeik megvalósítási szakaszában lesznek.  Ha a kormány valóban ekkora időzíti a kifizetéseket lebonyolító hivatal megszűntetését, akkor akarva akaratlanul, de felmerül a kérdés vajon lesz a késés a kifizetésekben? Hasonló jelentőségű megszüntetésre volt már több példa az emúlt években: így pl. az akkori MVH-hoz képest nagyságrendekkel ügyfélbarátibb MAG Zrt. 2014-ben szűnt meg, szerepét a Nemzetgazdasági Minisztérium vette át.   Hozzá kell tenni, az átállás kapcsán a MAG Zrt. ügyfeleinél nem volt tapasztalható jelentősebb késés, fennakadás 2014-ben.  Mivel a csütörtöki hírben tervezetről van szó, így végleges következtetésket mindezekből levonni még nem lehet, a döntés feburárban várható.

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.