arveres

Folytatni kell a földárveréseket január-februárban is, ha arra van igény - mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságában kedden.

Miniszteri meghallgatásán Lázár János elmondta, hogy a teljes helyi nyilvánosság mellett zajló földárverésekről napi jelentést kap. Hangsúlyozta, hogy az uniós előírásoknak megfelelő legitim rendszer ellenőrizhető. Közölte, hétfő estig mintegy 95 ezer hektárt értékesítettek a Földet a gazdáknak programban, amit várakozásokon felüli aránynak nevezett, ebből 130 milliárd forint bevétele keletkezett az államnak.

A programban 254 milliárd forint hitelt igényeltek a gazdálkodók eddig, ami ugyancsak azt mutatja, van igény a folytatására - közölte. A gazdatársadalom földtulajdonhoz juttatása, megerősítése fontos a magyar gazdáknak az európai versenyben - szögezte le.

Az ellenzéki kritikákra reagálva közölte: mindössze 725 hektárra jelentkezett 10 olyan "külföldi" vevő, aki Magyarországon gazdálkodó kettős állampolgár. Az ellenzéki felvetésekre reagálva azt is jelezte: nyitottak arra, hogy a nem értékesített állami földeket önkormányzatok részére átadják szociális értékesítésre.

Lázár János közölte: a vidékfejlesztési pályázatok kiírásának nincsen akadálya, az operatív programokat az Európai Bizottság elfogadta.
Hangsúlyozta: a vidékfejlesztési programok újraalkotásának legfontosabb oka az volt, hogy Magyarországon a föld elsősorban társadalompolitikai kérdés, nem gazdasági. A kormány jelentősen növelni szeretné a föld eltartó képességét, ehhez a mezőgazdasági nagyüzemek támogatásának arányát nem szabad sem a birtokpolitikában, sem a támogatáspolitikában 20 százalék fölé engedni. A cél az, hogy a kis- és közepes gazdaságok a magyar agrárium 80 százalékát tegyék ki, ez az uniós célokkal is egybeesik - szögezte le. Véleménye szerint Magyarország agrárország, akármennyit is képvisel a GDP-n belül a mezőgazdaság, és az ország érdeke ennek erősítése.

A Földet a gazdáknak programról elmondta: a jelenleg zajló uniós kötelezettségszegési eljárások eredményezhetik azt, hogy az unió kikényszerítheti a jogi személyek és külföldiek földvásárlását Magyarországon, korlátozott formában. Még nem tudjuk ennek a harcnak az eredményét - mondta, hozzátette: hasonló szabályozás négy újonnan csatlakozott országban van, mindegyik ellen indult eljárás.

Az állami tulajdonban lévő ménesekről azt mondta, hogy mezőhegyesre kormánybiztost neveznek majd ki, ahol mintagazdaság jöhet létre.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára arról számolt be, hogy a sikeres költözést követően már Kecskeméten dolgoznak, 110 dolgozóval, 19 referenssel. Ismertette: 2015-ben a 2007-2013-as források hatékony felhasználása volt a munkájuk, az időszak zárása sikeresen lezárult. November végéig az összes uniós forrás 95 százalékát kifizették, az év végéig még 75-80 milliárd forintot kell kifizetni a végösszeg teljes átutalásához.

Beszámolt arról is, hogy 2016 végéig az összes pályázati felhívást meghirdetik, és még az idén, várhatóan a két ünnep között fog megjelenni több jelentős pályázati felhívás 500 milliárd forintnál nagyobb értékben.

Az ülésen az ellenzéki képviselők az egy hónapja tartó földárverésekkel és a mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatban fogalmaztak meg számos kritikát.

Lázár János a földárveréseken kialakult árakkal kapcsolatban közölte: a földalapkezelő eredeti javaslata szerinti hektáronkénti árakat mindenhol megemelték a helyi földhivatalok adásvételi szerződései alapján.

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.