Jövőre 3,8 milliárd forint uniós támogatás lesz elérhető a rövid élelmiszer-ellátási láncok és a helyi piacok kialakítására, illetve fejlesztésére - mondta a Magyar Időknek Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

 Az államtitkár az újság szerdai cikke szerint kifejtette: a Miniszterelnökség kezelésébe tartozó vidékfejlesztési program segítheti a termelőket például a szaktudás megszerzésében, a feldolgozás, a piacra jutás, a marketing és az agrártermékek fejlesztésében, abban, hogy részt vegyenek a különféle minőségirányítási rendszerekben.

Kis Miklós Zsolt szerint a magyar vásárlók körében egyre határozottabb igény mutatkozik a megbízható forrásból származó, vegyszermaradék- és GMO-mentes zöldségre, gyümölcsre és egyéb termelői élelmiszerekre, amelyek közvetlenül leggyakrabban a hagyományos piacokon érhetők el. Az államtitkár szerint a tudatos vásárlói magatartással növelhető a magyar vidék eltartó képessége, valamint csökkenthető az élelmiszer-ellátási utak hossza is.

Elmondta, egyre több település törekszik az élelmiszer-önellátásra, a megtermelt többlet minőségi feldolgozására és értékesítésére. A könnyített feltételeknek köszönhetően a helyi termelői piacok száma öt éve fokozatosan nő, míg 2012-ben még 117, jelenleg 251 működik. A kormányzat azt is el tudja érni a helyi termékek piacra kerülése érdekében, hogy azok az önkormányzatok, amelyek saját szociális szövetkezetükben állítanak elő termékeket, helyben tudják értékesíteni az élelmiszereket a közkonyhákon, az iskolák, óvodák konyháin - fejtette ki.

A 2010-ben megkezdett, és azóta végrehajtott támogató intézkedéseknek köszönhetően a regisztrált kistermelők száma több mint duplájára, közel 11 ezerre nőtt. A szabályozási környezet változásai, a támogatások és az egyéb intézkedések egyértelműen kedvező irányba mozdították a helyi élelmiszer-termelést és -fogyasztást - mondta Kis Miklós Zsolt.

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.