mvh

A kormány agrárpolitikája, vidékfejlesztési politikája a pályázatokon keresztül is előnyben részesíti a családi gazdaságok támogatását - mondta Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke kedden a Somogy megyei Bonnyán, ahol egy családi gazdaság turisztikai fejlesztéséről tájékozódott.

Az MVH elnöke szerint sokkal több, a bonnyaihoz hasonló, több lábon álló - növénytermesztéssel és állattenyésztéssel egyaránt foglalkozó -, a munkaerőt helyben tartó, és a turizmust is erősítő, versenyképes családi gazdaságra lenne szükség. Példaértékűnek nevezte a bonnyai Udvaros farmgazdaságot, amely véleménye szerint mintaként szolgálhat más családi gazdaságok számára.

Gyuricza Csaba közölte: a vidékfejlesztési programban összességében 350 milliárd forint áll rendelkezésre 2020-ig. Hozzátette: a források célszerű felhasználása nagyon sokat tud segíteni a vidéki Magyarország fejlődésében.

Jelezte, hogy "pályázati nagyüzem kezdődik Magyarországon", hamarosan indulnak a vidékfejlesztési pályázatok. Még ebben az évben kiírják az állattenyésztési, kertészeti pályázatokat, lesznek a vidéki településeket, térségeket segítő leader-programok, elindulnak az öntözésfejlesztési programok, jövő év elején pedig újra lesznek fiatal gazdálkodókat segítő pályázatok - sorolta az MVH elnöke, hozzátéve: összességében mintegy 80 féle pályázatot hirdetnek meg és menedzselnek a vidékfejlesztési hivatalon keresztül.

Udvaros Zoltán, a bonnyai családi gazdaság tulajdonosa a legújabb, uniós támogatással megvalósult turisztikai fejlesztéséről szólva elmondta: az összességében 65 millió forint értékű beruházáshoz 33 millió forint uniós támogatást nyertek el. Kitisztították a három halastavat, építettek egy horgászházat, a sporthorgászok számára minden igényt kielégítő körülményeket hoztak létre.

A mintegy 320 hektáros gazdaság - ebből 200 hektár a legelő, a többi szántó - több lábon áll, elsősorban növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. A farmon 2300 szarvasmarhát tartanak, tejelő és húsmarha tehenekkel is foglalkoznak, és bikákat is nevelnek. A vadasparkjukban őzekkel, szarvasokkal, kecskékkel és pónilovakkal találkozhatnak a látogatók, de rendezvényeknek is tudnak helyet biztosítani, és a több napra érkezőknek - horgászoknak, vadászoknak, pihenni vágyó természetkedvelőknek - szállásról is gondoskodnak.

Forrás: MTI

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.